De Europese staatshoofden en regeringsleiders bevestigen vrijdag op een top in Brussel dat zij de toetredingsonderhandelingen met Kroatië zo snel mogelijk willen beëindigen.

Verwacht wordt dat Kroatië tegen de zomer van 2013 de 28ste lidstaat van de Europese Unie zal worden. Volgens de ontwerpconclusies van de top zal het toetredingsverdrag eind dit jaar ondertekend worden.

Daarna moet het verdrag geratificeerd worden in Kroatië en de EU-lidstaten. De Europese Commissie rekent erop dat Kroatië tegen de zomer van 2013 effectief zal toetreden.

Monitoringsysteem

De Europese leiders hameren er wel op dat Kroatië intussen hervormingen moet blijven doorvoeren, vooral op het vlak van justitie en fundamentele rechten. De Europese Commissie zal in afwachting van de toetreding een monitoringsysteem opzetten om erop toe te zien dat Kroatië vooruitgang blijft boeken.

Momentum voor Servië en co Kroatië onderhandelt sinds 2005 over het lidmaatschap. Mocht Kroatië toetreden, dan zou de Europese Unie na Slovenië een tweede land opnemen dat behoorde tot het vroegere Joegoslavië.

De Kroatische toetreding moet een nieuw momentum creëren voor de overige landen in de regio. Zo bestempelen de leiders de arrestatie van de vermoedelijke oorlogsmisdadiger Ratko Mladic als een positieve stap voor de Europese perspectieven van Servië. (Belga/SD)

De Europese staatshoofden en regeringsleiders bevestigen vrijdag op een top in Brussel dat zij de toetredingsonderhandelingen met Kroatië zo snel mogelijk willen beëindigen. Verwacht wordt dat Kroatië tegen de zomer van 2013 de 28ste lidstaat van de Europese Unie zal worden. Volgens de ontwerpconclusies van de top zal het toetredingsverdrag eind dit jaar ondertekend worden. Daarna moet het verdrag geratificeerd worden in Kroatië en de EU-lidstaten. De Europese Commissie rekent erop dat Kroatië tegen de zomer van 2013 effectief zal toetreden. MonitoringsysteemDe Europese leiders hameren er wel op dat Kroatië intussen hervormingen moet blijven doorvoeren, vooral op het vlak van justitie en fundamentele rechten. De Europese Commissie zal in afwachting van de toetreding een monitoringsysteem opzetten om erop toe te zien dat Kroatië vooruitgang blijft boeken. Momentum voor Servië en co Kroatië onderhandelt sinds 2005 over het lidmaatschap. Mocht Kroatië toetreden, dan zou de Europese Unie na Slovenië een tweede land opnemen dat behoorde tot het vroegere Joegoslavië. De Kroatische toetreding moet een nieuw momentum creëren voor de overige landen in de regio. Zo bestempelen de leiders de arrestatie van de vermoedelijke oorlogsmisdadiger Ratko Mladic als een positieve stap voor de Europese perspectieven van Servië. (Belga/SD)