Cru gesteld: wat heeft de EU aan Kroatië?

Pusic: De toetreding van Kroatië kan zorgen voor stabiliteit op de Balkan. Het hele proces van natievorming en hervormingen dat wij hebben doorgemaakt, kan een voorbeeld zijn voor de andere landen in de regio. Het is bruikbare kennis. Ze kunnen van ons leren wat hen te doen staat, en hoe ze dat moeten aanpakken. Maar vooral ook: wat ze niet moeten doen.

Wilt u de andere landen op de Balkan helpen?

Pusic: Wij zijn straks lid van de Europese Unie en zij niet. Je kunt deze regio niet stabiel maken als niet alle landen stabiel zijn. Door de bijzondere vorm van Kroatië ben je altijd ergens dicht bij een grens. Onze hoofdstad Zagreb ligt op 16 kilometer van de grens met Slovenië. De Kroatische taal wordt door 20 miljoen mensen in de omgeving begrepen. We kunnen de buren werkingsinstrumenten aanreiken in een taal die ze begrijpen. Het hele wetgevende kader van de Europese Unie is door ons in het Kroatisch vertaald. Er is een model voor de hervorming van het gerechtelijk apparaat. Dat zijn problemen waarmee zij straks ook te maken krijgen. (GEM/HvH)

Het volledige interview vindt u deze week in Knack.

Cru gesteld: wat heeft de EU aan Kroatië? Pusic: De toetreding van Kroatië kan zorgen voor stabiliteit op de Balkan. Het hele proces van natievorming en hervormingen dat wij hebben doorgemaakt, kan een voorbeeld zijn voor de andere landen in de regio. Het is bruikbare kennis. Ze kunnen van ons leren wat hen te doen staat, en hoe ze dat moeten aanpakken. Maar vooral ook: wat ze niet moeten doen. Wilt u de andere landen op de Balkan helpen? Pusic: Wij zijn straks lid van de Europese Unie en zij niet. Je kunt deze regio niet stabiel maken als niet alle landen stabiel zijn. Door de bijzondere vorm van Kroatië ben je altijd ergens dicht bij een grens. Onze hoofdstad Zagreb ligt op 16 kilometer van de grens met Slovenië. De Kroatische taal wordt door 20 miljoen mensen in de omgeving begrepen. We kunnen de buren werkingsinstrumenten aanreiken in een taal die ze begrijpen. Het hele wetgevende kader van de Europese Unie is door ons in het Kroatisch vertaald. Er is een model voor de hervorming van het gerechtelijk apparaat. Dat zijn problemen waarmee zij straks ook te maken krijgen. (GEM/HvH)