Kritiek op ‘PR-stunt’ van CIA 5 jaar na de dood van bin Laden

De jacht op Osama bin Laden werd live gevolgd vanuit de Situation Room in het Witte Huis op 1 mei 2011. © Reuters

De Amerikaanse CIA heeft via live tweets de volledige militaire operatie gereconstrueerd die tot de dood van Al-Qaeda-leider Osama bin Laden heeft geleid. Wansmakelijk, vinden heel wat twitteraars.

Osama bin Laden, het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, werd op 2 mei 2011 gedood nadat Amerikaanse Navy Seals zijn compound in de Pakistaanse stad Abbottabad bestormden. Die militaire operatie werd nu door de Central Intelligence Agency (CIA) tweet per tweet gereconstrueerd via de sociale media ‘alsof het vandaag in 2016 gebeurde’. Ze deed dat naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de vangst van de ‘meest gezochte terrorist ooit’.

De tweets startten met de goedkeuring van de raid door onder andere president Barack Obama om vervolgens de acties op de grond te tweeten met plattegrond- en luchtfoto’s. De tweet over de dood van bin Laden werd op het moment van schrijven 2.400 keer geretweet.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een wansmakelijke PR-stunt, vonden heel wat critici. Een woordvoerder van de CIA verdedigde de actie. ‘De uitschakeling van bin Laden is een van de grootste inlichtingensuccessen ooit’, aldus Ryan Trapani. ‘Op de vijfde verjaardag is het gepast om deze dag te herdenken en al degenen die hierbij betrokken waren te eren.’ Het is trouwens niet de eerste keer dat de inlichtingendienst historische gebeurtenissen herdenkt via de sociale media.

Nochtans wordt getwijfeld of de CIA daadwerkelijk zo’n grote rol speelde bij de dood van bin Laden. Volgens Pulitzer-winnaar Seymour Hersh is dat een verhaal dat door de Amerikaanse overheid werd bedacht. Hersh beweert dat een overgelopen Pakistaanse ambtenaar de schuilplaats van bin Laden verraadde in ruil voor een beloning van miljoenen dollars, aldus de Britse krant The Guardian. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content