Kritiek op ‘groteske’ verlammingsstraf in Saudi-Arabië

Er wordt verontwaardigd gereageerd op een uitspraak van een rechter in Saudi-Arabië die stelt dat een man verlamd moet worden als straf voor het verlammen van een andere man.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de straf ‘grotesk’ en is ‘diep bezorgd’ over de opgelegde straf, zo schrijft de BBC. Een dergelijke straf is ‘verboden volgens de internationale wetten’, stelt het ministerie. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International vergelijkt de straf met een marteling.

Volgens Saudische media wordt de 24-jarige man mogelijk verlamd vanaf zijn middel indien hij er niet in slaagt zijn slachtoffer het compensatiebedrag van bijna 300.000 euro te betalen.

Islamitische wetten

Ali al-Khawahir was 14 jaar toen hij een vriend in de rug stak in de oostelijke provinciestad al-Ahsa. Hij zit nu al 10 jaar in de gevangenis.

De rechter in de zaak verwijst naar de islamitische wetten van vergelding die in het land gelden. De straf is alweer een voorbeeld van de fundamentalistische interpretatie van moslimwetten in Saudi-Arabië waar heel wat internationale kritiek op komt. (BelgaTE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content