Kritiek bij CDA op regeringsvorming borrelt weer op

Volgens voormalig informateur Herman Wijffels leidt fractieleider Maxime Verhagen de partij naar een ‘gammele constructie’.

Opnieuw is er bij het Nederlandse CDA kritiek op de vorming van een regering met de VVD die gedoogd zou worden door de PVV van Geert Wilders. Voormalig informateur Herman Wijffels beschuldigt fractieleider Maxime Verhagen, van ‘politieke zedenverruwing’ en een ’tunnelvisie’, zo meldt De Volkskrant.

Door zijn grote verbetenheid om een centrum-rechts kabinet te vormen zet Verhagen alles wat in de weg komt met klappen opzij, aldus Wijffels, die aan de wieg stond van het vierde kabinet- Balkenende. ‘Partijgenoten die het CDA decennialang hebben gediend, zoals Ab Klink en Jan Schinkelshoek, zijn slecht behandeld’.

Volgens Wijffels leidt Verhagen het CDA naar een ‘buitengewoon gammele constructie die een vruchteloos en machteloos stukje politieke geschiedenis zal opleveren’. Een ‘no-win’ situatie voor het CDA, aldus Wijffels. Als het veiligheidsbeleid een succes is, gaat Wilders met de pluimen lopen, zo voorspelt hij.

Wijffels betwijfelt voorts of Verhagen alle 21 leden van de CDA-fractie achter zich heeft. De voormalige informateur overweegt om zijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Als de ‘rechtse’ samenwerking er niet komt, moet Verhagen een stap terug zetten, aldus Wijffels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content