Kris Peeters over Turkse relaties met Rusland: ‘Turkije zal moeten kiezen’

Peeters in De Ochtend: 'Turkije moet kiezen tussen NAVO en Rusland' © Belga Image

Europees parlementslid Kris Peeters heeft vanochtend duidelijk gemaakt dat Turkije als NAVO-lid niet kan dwepen met Rusland. Turkije moet volgens hem kiezen.

“Turkije zal moeten kiezen. Je kan niet langs de ene kant een belangrijke partner van de NAVO zijn en je aan de andere kant aanschurken tegen Rusland”. Dat heeft Europees parlementslid Kris Peeters (CD&V) dinsdag gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Peeters pleit als voorzitter van de NAVO-delegatie van het Europees Parlement voor het stopzetten van de Turkse invasie en voor een gesprek tussen alle betrokken partners.

De Parlementaire Assemblee van de NAVO, het overlegorgaan met parlementariërs uit de NAVO-lidstaten, heeft de voorbije dagen vergaderd in het Britse Londen. Belgisch Europarlementslid Kris Peeters woonde die vergadering bij als voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Parlementaire Vergadering van de NAVO. Volgens Peeters is er een brede veroordeling van de Turkse invasie. “Turkije was daar met een grote delegatie. Zij zullen naar Istanboel terugkeren met de boodschap dat er een probleem is”, aldus Peeters. “De boodschap is dat deze niet door de beugel kan, dat de explosieve situatie dringend moet ontmijnd worden en dat alle partners aan tafel moeten gebracht worden”, aldus Peeters.

Volgens Peeters zal Turkije ook een keuze moeten maken. “Je kan niet langs de ene kant een belangrijke partner van de NAVO zijn en je aan de andere kant aanschurken tegen Rusland”. Nog volgens Peeters toont de Turkse inval in Syrië aan dat Europa dringend werk moet maken van een Europees defensiebeleid en van een beter asielbeleid. Dat de Turkse president Erdogan er mee dreigt miljoenen vluchtelingen naar Europa door te sturen, noemt Peeters “chantage”. “Dat is een taal die we niet kunnen aanvaarden. Maar Europa moet ook zelf zijn huiswerk doen. We moeten als Europese Unie snel werk maken van afspraken over hoe we met derdelanden omgaan”.

Trump kondigde eerder vandaag nog aan economische santies uit te vaardigen tegen Turkije.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content