Krijgen we een derde Bush in het Witte Huis?

© Reuters

Stelt de voormalige gouverneur van Florida, Jeb Bush, zich kandidaat als Amerikaans president voor de verkiezingen van 2016? De geruchtenmolen draait alvast op volle toeren.

Jeb Bush, broer van George W. en zoon van George W.H. Bush, overweegt om zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Dat schrijven The Independent en The Washington Post. Zijn enige verklaring daarover tot dusver is dat hij tegen eind dit jaar een beslissing zal nemen. Die ene uitspraak is genoeg om de politieke geruchtenmolen op gang te brengen.

Een nieuwe Bush-regering na die van huidig president Obama? Als het van de Republikeinen afhangt, dan is zoiets in 2016 mogelijk. Jeb Bush, ex-gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, is volgens hen de beste kandidaat om het op te nemen tegen de Democraten, die mogelijk Hillary Clinton als tegenstander naar voren zullen schuiven. De speculaties voorspellen veel maar voorlopig is niets zeker.

Slechte naam

Justin Sayfie, voormalig woordvoerder van Jeb Bush, wijst er meteen op dat voorspellingen doen niet veel zin heeft. “Jeb Bush en zijn familie spreken liever niet voor het grote publiek en dus vallen er niet veel theebladeren te lezen”, aldus Sayfie in The Independent. Hij benadrukt ook dat het negativisme rond de naam Bush een mogelijke hindernis kan zijn.

De Republikeinen beseffen dat ze voor een uitdaging staan. “Ik zou hem zeker verwelkomen, maar het is wel zo dat de naam Bush een slechte bijklank heeft gekregen. Niet iedereen is zeker of ze wel een nieuwe Bush als president willen”, zegt Walt Joliff, 75 en lid van de Davie Cooper City Republican Club in Florida in de Britse krant.

Florida als troef

Het onderwerp leeft enorm in Florida, waar Jeb Bush van 1999 tot 2007 gouverneur was. Die staat is ook meteen de grootste troef van de mogelijke presidentskandidaat. Florida is namelijk cruciaal in de strijd om het Amerikaans presidentschap. Gezien de banden tussen Bush en Florida, zien de Republikeinen een grote kans. Tom Truex, voorzitter van de Broward County Republican Party, beaamt dat. “Als hij uiteindelijk genomineerd wordt, dan moet hij Florida wel achter zich hebben. Als hij in Florida niet wint, dan zou dat een behoorlijk slecht teken zijn.”

De voorzitter verklaart dat Jeb Bush de perfecte Republikeinse kandidaat is. “Mensen spreken met passie over hem. Sommigen zijn erg passioneel gekant tegen hem, maar de meeste burgers waar ik een gesprek mee heb, zijn heel positief”, aldus Truex. “Hij was als gouverneur beter dan eender wie verkozen in tien jaar.” Ex-woordvoerder Justin Sayfie gaat daarin mee. “Wie zijn politiek instinct en campagnevaardigheden onderschat, maakt een grote fout.”

John Grant, ex-senator en voormalig adviseur van Bush, waarschuwt daarentegen. “Het is niet zeker dat Bush Florida zou inpakken. Het zou de Democratische kandidaat ook kunnen lukken aangezien Obama er al twee keer in is geslaagd.”

“Act of love”

Bij de Tea Party, een groep ultraconservatieve Republikeinen, is Jeb Bush niet welkom. Zo toonde Bush zich in het nieuws opvallend positief over illegale migratie. Hij verklaarde dat mensen die illegaal in de Verenigde Staten wonen, hopend op een betere toekomst voor hun kinderen, de wet overtreden. Dat is volgens hem echter geen misdaad, maar een daad uit liefde. Hij zei dat men immigratie niet als een probleem, maar als een opportuniteit moet bekijken.

Na de storm van kritiek vanuit de conservatieve hoek op zijn Act of love-speech reageerde hij door te zeggen dat een beetje gevoeligheid geen kwaad kan, omdat dat onderdeel is van wie Amerikanen zijn als land.

Openbare diensten

Naast meer begrip voor immigratie is Jeb Bush is een man die gelooft in de openbare diensten. Onder zijn leiding onderging het onderwijs in Florida grote veranderingen. Er werd meer tijd en geld gestoken in de openbare scholen en het onderwijsniveau steeg. Onderwijs zal daarom een belangrijk punt zijn op zijn politieke agenda. Andere standpunten en hoe hij het presidentschap zou aanpakken, zijn niet geweten. Voorlopig is het afwachten tot eind 2014, wanneer hij zijn definitieve beslissing bekend maakt.

Tot nu toe bekleedden twee leden van de Bush-dynastie de functie van Amerikaans president. Na de aftocht van de onpopulaire George W. Bush, nam de Democraat Barack Obama het Witte Huis in. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content