Peskov benadrukte wel dat het Kremlin 'geen informatie heeft die de claims kunnen staven', wat niet wegneemt dat ze 'toch gecontroleerd moeten worden'. Zo'n onderzoek valt wel niet binnen de bevoegdheden van Moskou: dat moeten de Tsjetsjeense autoriteiten zélf openen. De vraag van de Russen is opmerkelijk. In 2013 lokte Moskou zelf nog internationale verontwaardiging uit door 'publieke promotie van homoseksualiteit' te verbieden.

De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, nvdr.), bevestigde gisteren/donderdag de nieuwsberichten over aanhoudend geweld tegen homo's in Tsjetsjenië, die eerder deze maand in de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta verschenen. Volgens de krant zouden meer dan 100 homo's in de regio ontvoerd zijn, drie van hen zouden zijn vermoord.

'Er zouden honderden mannen zijn opgesloten in geheime gevangenissen. Ze werden gemarteld en onder druk gezet om namen te noemen van andere homoseksuelen. Dit meldden enkele vrijgelaten mannen. De bronnen die wij hebben geraadpleegd zijn betrouwbaar, maar het blijft heel moeilijk om mensen ter plaatse te contacteren omdat zij heel bang zijn voor de gevolgen', beaamt Lore Van WeldenvanAmnesty International Vlaanderen.

Tsjetsjenië zelf ontkent de verhalen intussen met klem. 'Het is onmogelijk om arrestaties te verrichten voor dingen die niet bestaan', verklaarde Alvi Karimov, de woordvoerder van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. 'Als zulke mensen al zouden bestaan in Tsjetsjenië, zou de rechtshandhaving zich geen zorgen moeten maken over hen', voegt de woordvoerder er nog aan toe, 'Want hun eigen familie zou hen al lang afgemaakt hebben.'

Lees ook de reacties van de Vlaamse politici: 'Ik vrees dat ze weinig onder de indruk zijn van onze verbolgenheid'

Peskov benadrukte wel dat het Kremlin 'geen informatie heeft die de claims kunnen staven', wat niet wegneemt dat ze 'toch gecontroleerd moeten worden'. Zo'n onderzoek valt wel niet binnen de bevoegdheden van Moskou: dat moeten de Tsjetsjeense autoriteiten zélf openen. De vraag van de Russen is opmerkelijk. In 2013 lokte Moskou zelf nog internationale verontwaardiging uit door 'publieke promotie van homoseksualiteit' te verbieden. De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, nvdr.), bevestigde gisteren/donderdag de nieuwsberichten over aanhoudend geweld tegen homo's in Tsjetsjenië, die eerder deze maand in de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta verschenen. Volgens de krant zouden meer dan 100 homo's in de regio ontvoerd zijn, drie van hen zouden zijn vermoord. 'Er zouden honderden mannen zijn opgesloten in geheime gevangenissen. Ze werden gemarteld en onder druk gezet om namen te noemen van andere homoseksuelen. Dit meldden enkele vrijgelaten mannen. De bronnen die wij hebben geraadpleegd zijn betrouwbaar, maar het blijft heel moeilijk om mensen ter plaatse te contacteren omdat zij heel bang zijn voor de gevolgen', beaamt Lore Van WeldenvanAmnesty International Vlaanderen. Tsjetsjenië zelf ontkent de verhalen intussen met klem. 'Het is onmogelijk om arrestaties te verrichten voor dingen die niet bestaan', verklaarde Alvi Karimov, de woordvoerder van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. 'Als zulke mensen al zouden bestaan in Tsjetsjenië, zou de rechtshandhaving zich geen zorgen moeten maken over hen', voegt de woordvoerder er nog aan toe, 'Want hun eigen familie zou hen al lang afgemaakt hebben.'