Kostbare gestolen schilderijen verbrand wegens onverkoopbaar

De schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen, zijn allemaal verbrand.

Dat heeft het onderzoeksteam van justitie in Roemenië laten weten.
Het gaat om zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro van onder anderen Monet, Matisse, Picasso en Gauguin. De werken zijn:

Pablo Picasso: ‘Tête d’Arlequin’ (1971)
Henri Matisse: ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (1919)
Claude Monet: ‘Waterloo Bridge, London’ (1901)
Claude Monet: ‘Charing Cross Bridge, London’ (1901)
Paul Gauguin: ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (1988)
Meyer de Haan: ‘Autoportrait’ (circa 1889 – ’91)
Lucian Freud: ‘Woman with Eyes Closed’ (2002)

De werken werden vorig jaar gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam.

De kunstwerken zijn verbrand in de woning van de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru in het Oost-Roemeense dorpje Carcaliu. Kunstexperts van het nationaal museum in Roemenië hebben in opdracht van justitie gevonden asresten onderzocht en daar bleek uit dat het resten van de kunstwerken zijn.

Aan de straatstenen niet kwijt

De moeder van Dogaru heeft de gestolen schilderijen in haar woning in Carcaliu verstopt, nadat de drie hoofdverdachten de schilderijen aan de straatstenen niet kwijt konden. De verdachten wilden de schilderijen verkopen aan de Russische maffia, aldus justitie. Ook werd een Roemeense modekoning benaderd door de drie, die letterlijk met de schilderijen opgerold in een boodschappentasje door de Roemeense hoofdstad Boekarest leurden in de hoop ze kwijt te raken.

Toen ze uiteindelijk begrepen dat de werken zo beroemd waren dat ze nooit te gelde konden worden gemaakt, werden de schilderijen naar de moeder van Dogaru gebracht. Daar werden ze eerst verstopt, daarna begraven op het lokale kerkhof en uiteindelijk samen met huisvuil en rubber laarzen opgestookt in de houtkachel.

Bang gestraft te worden

“Het werd me duidelijk dat ze iets verschrikkelijks hadden gedaan en we waren bang gestraft te worden”, zo zou de moeder in haar bekentenis hebben verklaard.

Zes verdachten in deze zaak zijn maandag aangeklaagd en zullen later worden berecht. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content