Kosovo krijgt controversiële minister Thaçi als nieuwe president

Hashim Thaçi © REUTERS
Naomi Skoutariotis
Naomi Skoutariotis Redactrice Knack.be

Het parlement van Kosovo heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Hashim Thaçi verkozen als nieuwe president. Tijdens de zitting bestookte de oppositie de parlementsleden met traangas en vonden er buiten aan het parlement protesten plaats.

Hashim Taçi is verkozen tot nieuwe president van Kosovo. Thaçi, ex-premier, is momenteel minister van Buitenlandse Zaken van het land en zal Atifete Jahjaga opvolgen. Haar mandaat loopt op 7 april ten einde. Thaçi is een controversieel figuur. Onder meer vicevoorzitter Driton Caushi van oppositiepartij Vetëvendosjei ziet hem niet graag president worden.

‘Hashim Thaçi is de meest schadelijke politicus van de voorbije vier jaar’, klinkt het bij Caushi. ‘Hij heeft banden met verschillende misdaadkringen, zijn naam staat synoniem voor corruptie en hij was een ramp voor het buitenlands beleid.’

Traangas ondanks extreme veiligheidsmaatregelen

In het parlement in Pristina, waar er gestemd werd over de nieuwe president, heeft de oppositie ook opnieuw met traangas gegooid. Naar aanleiding van de recente golf van traangas-aanvallen in het parlement, en de huidige politieke onrust, waren de veiligheidscontroles in het parlement opgedreven.

Iedereen die binnenging moest twee tot drie metaaldetectoren passeren en werd twee keer grondig gefouilleerd. Daarnaast waren er speciale ‘noodkamers’ voorzien: veilige ruimtes waar traangas niet kan binnendringen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Duizenden mensen op straat uit protest

Terwijl iedereen in het parlement op zijn tenen liep, werden de demonstranten buiten aan het parlement met opzwepende muziek warm gemaakt voor de betoging. Tientallen agenten stonden klaar om in te grijpen indien nodig. Uiteindelijk liep de betoging zo uit de hand dat de politie traangas en waterkanonnen moest inzetten. Twaalf agenten en een cameraman raakten gewond.

Sympathisanten, activisten en politici van de oppositie verblijven al sinds dinsdag op het centrale plein in Pristina, voor het parlement. Ze eisen nieuwe verkiezingen omdat ze de huidige regering niet legitiem vinden en ze verzetten zich tegen de presidentsverkiezing.

Door Naomi Skoutariotis in Kosovo

Partner Content