Westerse landen willen het geschil over twee grensovergangen tussen Servië en Kosovo bijna volledig uit de besprekingen van de VN-Veiligheidsraad houden en zich tot een positiebepaling beperken. Rusland dringt echter aan op een open debat.

Als de vetomacht voet bij stuk houdt, kan het machtigste VN-orgaan vrijdag aan het redetwisten slaan in een open zitting. En dat op de laatste werkdag van het zondag eindigende Duitse voorzitterschap.

De-escaleren

'De situatie moet ter plaatse gezamenlijk met de KFOR en EULEX gede-escaleerd worden', zei de Duitse VN-ambassadeur Peter Wittig tot de NAVO- en EU-missies in Kosovo. De tegenstrijdigheden kunnen enkel tussen Belgrado en Pristina opgelost worden. 'Deze dialoog - onder leiding van de Europese Unie - is het juiste forum om ook de actuele kwesties te behandelen'.

Donderdagnamiddag (plaatselijke tijd) zal de voor alle missies van de blauwhelmen verantwoordelijke vice-secretaris-generaal Alain Le Roy de Veiligheidsraad over de incidenten informeren.

Servië probeert echter blijkbaar via Rusland toch nog een open debat te verkrijgen. Westerse diplomaten tonen zich terughoudend: 'Diplomatieke inspanningen van beide kampen in de regio zelf zijn voorlopig duidelijk nuttiger'. (Belga/SD)

Westerse landen willen het geschil over twee grensovergangen tussen Servië en Kosovo bijna volledig uit de besprekingen van de VN-Veiligheidsraad houden en zich tot een positiebepaling beperken. Rusland dringt echter aan op een open debat. Als de vetomacht voet bij stuk houdt, kan het machtigste VN-orgaan vrijdag aan het redetwisten slaan in een open zitting. En dat op de laatste werkdag van het zondag eindigende Duitse voorzitterschap. De-escaleren 'De situatie moet ter plaatse gezamenlijk met de KFOR en EULEX gede-escaleerd worden', zei de Duitse VN-ambassadeur Peter Wittig tot de NAVO- en EU-missies in Kosovo. De tegenstrijdigheden kunnen enkel tussen Belgrado en Pristina opgelost worden. 'Deze dialoog - onder leiding van de Europese Unie - is het juiste forum om ook de actuele kwesties te behandelen'. Donderdagnamiddag (plaatselijke tijd) zal de voor alle missies van de blauwhelmen verantwoordelijke vice-secretaris-generaal Alain Le Roy de Veiligheidsraad over de incidenten informeren. Servië probeert echter blijkbaar via Rusland toch nog een open debat te verkrijgen. Westerse diplomaten tonen zich terughoudend: 'Diplomatieke inspanningen van beide kampen in de regio zelf zijn voorlopig duidelijk nuttiger'. (Belga/SD)