Amerikaanse openbare aanklager is maandag aangesteld om beschuldigingen te onderzoeken van een waakhond voor de mensenrechten die beweert dat de Kosovaarse premier Hashim Thaci leider is van een "maffiose" misdaadbende.

EULEX, de Europese missie in Kosovo, zei in een communiqué dat John Clint Williamson is benoemd tot hoofdaanklager voor deze speciale onderzoeksploeg. Williamson moet de beschuldigingen onderzoeken van de Zwitserse procureur Dick Marty in een rapport voor de Raad van Europa van december, enkele dagen nadat de verkiezingen in Kosovo door Thaci's partij werden gewonnen.

Het document, dat de VS en Europese landen in verlegenheid bracht, suggereert dat westerse regeringen goed op de hoogte waren van de veronderstelde criminele activiteiten van Thaci en andere Kosovaarse leiders, maar de andere kant uitkeken. Thaci wordt ervan beschuldigd "persoonlijk het bevel te hebben gegeven - en in sommige gevalen persoonlijk toezicht te hebben gehouden - voor moorden, opsluitingen, afstraffingen en ondervragingen", als een guerrillaleider tegen Servië in 1998-2000.

In de naoorlogse periode zouden hij en zijn partners een organisatie uitgedacht hebben voor het witwassen van geld, het smokkelen van drugs en sigaretten, mensenhandel en prostitutienetwerken in Kosovo.

"De hele internationale gemeenschap in Kosovo - van de regeringen van de Verenigde Staten en andere geallieerde westerse machten, tot de door de Europese Unie gesteunde gerechtelijke autoriteiten - beschikte over dezelfde overweldigende documentatie", beschuldigde Marty.

Williamson is momenteel een adviseur internationaal recht bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Hij was ook Amerikaans gezant voor oorlogsmisdaden en werkte in Irak na de door de VS geleide invasie en in de VN-missie in Kosovo van 2001-02. Van 1994 tot 2001 was hij openbaar aanklager voor het internationaal Joegoslavië-tribunaal, waar hij werkte aan de aanklacht tegen de vroegere Joegoslavische leider Slobodan Milosevic. (Belga/SD)

Amerikaanse openbare aanklager is maandag aangesteld om beschuldigingen te onderzoeken van een waakhond voor de mensenrechten die beweert dat de Kosovaarse premier Hashim Thaci leider is van een "maffiose" misdaadbende.EULEX, de Europese missie in Kosovo, zei in een communiqué dat John Clint Williamson is benoemd tot hoofdaanklager voor deze speciale onderzoeksploeg. Williamson moet de beschuldigingen onderzoeken van de Zwitserse procureur Dick Marty in een rapport voor de Raad van Europa van december, enkele dagen nadat de verkiezingen in Kosovo door Thaci's partij werden gewonnen. Het document, dat de VS en Europese landen in verlegenheid bracht, suggereert dat westerse regeringen goed op de hoogte waren van de veronderstelde criminele activiteiten van Thaci en andere Kosovaarse leiders, maar de andere kant uitkeken. Thaci wordt ervan beschuldigd "persoonlijk het bevel te hebben gegeven - en in sommige gevalen persoonlijk toezicht te hebben gehouden - voor moorden, opsluitingen, afstraffingen en ondervragingen", als een guerrillaleider tegen Servië in 1998-2000.In de naoorlogse periode zouden hij en zijn partners een organisatie uitgedacht hebben voor het witwassen van geld, het smokkelen van drugs en sigaretten, mensenhandel en prostitutienetwerken in Kosovo. "De hele internationale gemeenschap in Kosovo - van de regeringen van de Verenigde Staten en andere geallieerde westerse machten, tot de door de Europese Unie gesteunde gerechtelijke autoriteiten - beschikte over dezelfde overweldigende documentatie", beschuldigde Marty. Williamson is momenteel een adviseur internationaal recht bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Hij was ook Amerikaans gezant voor oorlogsmisdaden en werkte in Irak na de door de VS geleide invasie en in de VN-missie in Kosovo van 2001-02. Van 1994 tot 2001 was hij openbaar aanklager voor het internationaal Joegoslavië-tribunaal, waar hij werkte aan de aanklacht tegen de vroegere Joegoslavische leider Slobodan Milosevic. (Belga/SD)