Zeven Kosovaarse medici zijn in beschuldiging gesteld wegens smokkel van nieren via een ziekenhuis in Pristina. Dat meldt de BBC.

De inbeschuldigingstelling is gebeurd door aanklagers die deel uitmaken van de Europese Eulex-missie in Kosovo, die tot doel heeft het bestuur, de politie en de justitie in het van Servië afgescheurde land te ondersteunen.

Onder de zeven beklaagden bevinden zich dokters en een gezondheidsfunctionaris. De internationale smokkel zou in 2008 hebben plaatsgevonden in het private Medicus-ziekenhuis in de Kosovaarse hoofdstad, dat intussen gesloten is.

De verdachten worden onder meer beschuldigd van handel in menselijke organen, georganiseerde misdaad en onwettig uitoefenen van medische activiteiten.

Volgens openbaar aanklager Jonathan Ratel, die wordt geciteerd door het Amerikaanse persbureau AP, heeft de inbeschuldigingstelling betrekking op een georganiseerde groep criminelen die mensen Kosovo heeft binnengesmokkeld om hen organen af te nemen met het oog op transplantaties bij andere mensen.

De groep staat onder leiding van een Kosovaarse chirurg. Er zouden in 2008 een 20-tal buitenlanders zijn gerecruteerd onder het valse voorwendsel van betalingen in ruil voor het wegnemen van hun nieren. De donoren werd 14.500 euro beloofd, terwijl de ontvangers een bedrag tussen de 80.000 en 100.000 euro moesten betalen.

Zeven Kosovaarse medici zijn in beschuldiging gesteld wegens smokkel van nieren via een ziekenhuis in Pristina. Dat meldt de BBC.De inbeschuldigingstelling is gebeurd door aanklagers die deel uitmaken van de Europese Eulex-missie in Kosovo, die tot doel heeft het bestuur, de politie en de justitie in het van Servië afgescheurde land te ondersteunen.Onder de zeven beklaagden bevinden zich dokters en een gezondheidsfunctionaris. De internationale smokkel zou in 2008 hebben plaatsgevonden in het private Medicus-ziekenhuis in de Kosovaarse hoofdstad, dat intussen gesloten is.De verdachten worden onder meer beschuldigd van handel in menselijke organen, georganiseerde misdaad en onwettig uitoefenen van medische activiteiten.Volgens openbaar aanklager Jonathan Ratel, die wordt geciteerd door het Amerikaanse persbureau AP, heeft de inbeschuldigingstelling betrekking op een georganiseerde groep criminelen die mensen Kosovo heeft binnengesmokkeld om hen organen af te nemen met het oog op transplantaties bij andere mensen.De groep staat onder leiding van een Kosovaarse chirurg. Er zouden in 2008 een 20-tal buitenlanders zijn gerecruteerd onder het valse voorwendsel van betalingen in ruil voor het wegnemen van hun nieren. De donoren werd 14.500 euro beloofd, terwijl de ontvangers een bedrag tussen de 80.000 en 100.000 euro moesten betalen.