Korea’s praten over heropening industriepark

© Reuters

Noord- en Zuid-Korea zitten opnieuw rond de tafel om te praten over de heropening van hun gezamenlijke industriepark in Kaesong.

Noord- en Zuid-Korea zijn opnieuw gestart met gesprekken over de heropening van het industriepark in Kaesong. De industriële site werd in april gesloten, op het hoogtepunt van de spanningen tussen beide landen.

Technische problemen hebben de start van de besprekingen in het grensdorp Panmunjom vertraagd. Het herstellen van de telefoonlijnen in het zuiden nam bijna twee uur in beslag, aldus het ministerie van Eenmaking van
Zuid-Korea in Seoel.

Beide Korea’s bevestigen dat ze het industriepark willen heropenen, maar geen van beide landen voelt zich geroepen om de verantwoordelijkheid voor de sluiting te dragen. Noord-Korea trok in april 53.000 medewerkers uit de fabrieken terug.

Contact met buitenwereld onderhouden

Tijdens de onderhandelingen zou Seoel een schriftelijke garantie moeten vragen die een nieuwe sluiting zou verhinderen. De kans dat die garantie er komt, is weinig waarschijnlijk, vermits het zou betekenen dat Pyongyang zijn trots moet inslikken en de volledige verantwoordelijkheid voor de sluiting op zich moet nemen.

Het industriepark in Kaesong laat Noord-Korea, een van de meest gesloten landen ter wereld, toe om contacten met de buitenwereld te onderhouden en zorgt voor jobcreatie. Voor Korea is het grootste voordeel dat goedkope arbeidskrachten verstrekt worden aan bedrijven die investeren in het land. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content