Koreaanse leiders ontmoeten elkaar op 27 april

Kim Jong-un © Belga Image

Het is de derde keer ooit dat leiders van beide Korea’s elkaar ontmoeten.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten elkaar op 27 april voor een top tussen beide landen, de derde keer ooit dat leiders van beide Korea’s elkaar ontmoeten. Dat meldt het financieel nieuwsagentschap Bloomberg, op gezag van een functionaris bij het Zuid-Koreaanse ministerie voor Eenmaking.

Hoge functionarissen van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar donderdag ontmoet in het grensdorp Panmunjam om de details te bespreken van de nakende Koreaanse top. Ze bespraken de datum en thema’s, aldus het nieuwsagentschap Yonhap. De top komt er nu Noord-Korea zich meer en meer bereid lijkt te tonen te spreken over zijn nucleaire en rakettenprogramma, na meer dan een jaar van spanningen. Sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1950-53) waren er slechts twee inter-Koreaanse toppen: in 2000 en in 2007.

De ontmoeting in het grensdorp vond plaats een dag nadat China een geheim en ‘onofficieel’ bezoek van de Noord-Koreaanse leider aan Peking had bekendgemaakt. Volgens China zei Kim Jong-un aan de Chinese president Xi Jinping dat Noord-Korea ‘geëngageerd is voor denuclearisatie’. Kim Jong-un ontmoet naar verwachting ook de Amerikaanse president Donald Trump voor het einde van mei. De Amerikaanse president zei woensdag optimistisch te zijn over de denuclearisatie op het Koreaanse schiereiland. Japan liet eveneens weten dat het een top met Pyongyang in Noord-Korea wil houden.

Partner Content