Kopstuk al-Qaeda Jemen gedood

Harith bin Ghazi al-Nathari. © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een kopstuk van de Jemenitische al-Qaeda werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. Dat heeft de terreurbeweging gemeld.

Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) of de Jemenitische tak van de terreurbeweging, heeft gezegd dat een kopstuk gedood werd bij een Amerikaanse luchtaanval. De man reisde per auto door de zuidelijke provincie Shabwa op 31 januari toen hij geraakt werd. Drie andere strijders kwamen bij dezelfde aanval om het leven. Zo berichtte AQAP op sociaal netwerk Twitter.

Het gaat om Harith bin Ghazi al-Nathari, een belangrijke adviseur voor rechterlijke en religieuze zaken, aldus persagentschap Reuters.

De Verenigde Staten werken met Jemenitische veiligheidsdiensten samen om AQAP-leden op te sporen en te doden in de woestijn. Volgens mensenrechtenbewegingen leidt de strategie echter al te vaak tot burgerslachtoffers.

Machtsvacuüm

Maar het feit dat na de eerste luchtaanval nog minstens twee gelijkaardige bombardementen volgden, geeft volgens Reuters aan, dat de VS het offensief tegen vermoedelijke militanten niet verzwakt heeft nu Jemen een machtsvacuüm kent. In het land zijn de sjiitische Houthi-rebellen tot in de hoofdstad Sanaa geavanceerd en is de president Abd-Rabbu Mansour Hadi moeten aftreden.

Slechts twee dagen na de aanval die al-Nathari fataal werd, kwamen alweer drie vermoedelijke al-Qaeda-leden om bij een aanval met een Amerikaanse drone in het zuidoosten van Jemen.

AQAP eiste in januari de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op de kantoren van satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Het wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste takken van al-Qaeda.

Partner Content