Koningin Beatrix bezocht gewonden aanslag

In de loop van vrijdag is een zevende slachtoffer overleden van de mislukte aanslag op de Nederlandse koninklijke familie in Apeldoorn. Onder de slachtoffers bevindt zich ook de dader, die donderdagnacht aan zijn verwondingen is bezweken. Zaterdag heeft het koningshuis de gewonden in verschillende ziekenhuizen bezocht.

Tijdens het bezoek dat de Nederlandse koninklijke familie donderdag heeft gebracht aan Apeldoorn heeft zich een ernstig incident voorgedaan. Een personenauto reed door de wegafzetting en kwam in de mensenmassa terecht. Volgens de burgemeester van Apeldoorn vielen er vier doden en dertien gewonden. Later op de dag werd melding gemaakt van een vijfde dode. Vrijdag overleed een zesde omstaander in het ziekenhuis. De dader, die werd verdacht van een aanslag op de koninklijke familie, bezweek in de nacht van donderdag op vrijdag aan zijn verwondingen.

Hij reed donderdag rond de middag met zijn auto in volle vaart door de massa toeschouwers die langs de kant van de weg stond om koningin Beatrix en haar familie te begroeten. Zij brachten een bezoek aan Apeldoorn in het kader van Koninginnedag.

Volgens aanwezigen kwam de auto uit het niets en sleepte het voertuig tien tot vijftien mensen mee. ‘Er ligt overal bloed en er worden mensen gereanimeerd. Het ziet er verschrikkelijk uit’, zo werd een ooggetuige geciteerd.

Ooggetuigen meldden dat het de bedoeling van de bestuurder leek om de open bus waarin de koninklijke familie zat te raken. De auto miste de bus op enkele meters en knalde even verderop tegen een monument.

De bestuurder, de 38-jarige Karst T. uit Huissen, raakte daarbij zwaargewond. Donderdagavond verkeerde de man in levensgevaar. In de nacht van donderdag op vrijdag overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

‘Een bewuste actie’

De politie kent zijn motief niet en beschikt alleen over zijn verklaring van vlak na het incident. Daarbij zei hij dat zijn actie was gericht tegen het koninklijk huis.

De man zou eerder op de ochtend, op een andere plaats, al zijn tegengehouden door de politie. Toen maakte hij rechtsomkeer, mogelijk op zoek naar een andere manier om bij de bus te komen.

De dader werd er door de Nederlandse justitie van verdacht een aanslag te hebben willen plegen op leden van de koninklijke familie. Volgens het openbaar ministerie pleegde hij een bewuste actie. Zijn dood betekende echter het einde van het strafrechtelijk onderzoek tegen hem.

De leden van de koninklijke familie op de bus waren getuige van de feiten en reageerden geschokt. Als gevolg van het zwaar incident beslisten ze om de verdere activiteiten rond Koninginnedag af te gelasten.

Reacties

In een reactie zei de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende diep geschokt te zijn door ‘de afschuwelijke gebeurtenis’ in Apeldoorn. ‘Het is een trieste dag. Koninginnedag zou eigenlijk een feestdag moeten zijn.’

Ook koningin Beatrix reageerde zeer aangeslagen op het voorval. Het drama speelde zich voor haar ogen af.

In een korte verklaring zei ze: ‘Wat begonnen is als een prachtige dag is geëindigd in een vreselijk drama, wat ons allen heel diep heeft geschokt. Mensen die er dichtbij hebben gestaan, die het hebben zien gebeuren op televisie, allen die het meebeleefd hebben, zullen met verbijstering en ongeloof gekeken hebben.’

‘Wij zijn sprakeloos dat zoiets vreselijks heeft kunnen gebeuren. Mijn familie, maar ik denk ook allen in het land, leven van harte mee met de slachtoffers, met hun familie en vrienden en met allen die door dit ongeluk diep geraakt zijn.’

Elsevier/ANP/Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content