Tijdens een toespraak op de Saoedische staatstelevisie zei koning Abdullah dat vrouwen vanaf volgend jaar het recht zullen krijgen om kandidaten te 'nomineren' - de koning gebruikte niet het woord 'stemmen' - en om zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De koning, die hoe langer hoe meer onder druk stond om vrouwen stemrecht te verlenen, volgt daarmee een voorstel van de Shura-raad, het parlement dat de koning adviseert. Volgens de raadsleden staat de islam vrouwenstemrecht toe. Vrouwen mogen voortaan ook lid worden van de Shura-raad.

50 jaar
In Saoedi-Arabië vinden donderdag voor de tweede keer in bijna 50 jaar gemeenteraadsverkiezingen plaats. De eerste keer was in 2005. Ondanks de mededeling van de koning, mogen vrouwen deze keer echter nog niet deelnemen. Volgens de bevoegde Saoedische minister is dit te wijten aan het gebrek aan aparte stemfaciliteiten voor mannen en vrouwen.

Het stemrecht voor vrouwen zou dus pas voor de volgende lokale verkiezingen gelden, maar het is onduidelijk wanneer die zouden plaatsvinden.

Verboden met de wagen te rijden
Vrouwenorganisaties verwelkomen het nieuws. Volgens hen is de tijd nu ook aangebroken om andere barrières weg te nemen zoals het verbod voor vrouwen om met de wagen te rijden, een bankrekening te openen, een paspoort te verkrijgen en het verbod om een normaal leven te leiden zonder een mannelijke voogd. (Belga/TE)

Tijdens een toespraak op de Saoedische staatstelevisie zei koning Abdullah dat vrouwen vanaf volgend jaar het recht zullen krijgen om kandidaten te 'nomineren' - de koning gebruikte niet het woord 'stemmen' - en om zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De koning, die hoe langer hoe meer onder druk stond om vrouwen stemrecht te verlenen, volgt daarmee een voorstel van de Shura-raad, het parlement dat de koning adviseert. Volgens de raadsleden staat de islam vrouwenstemrecht toe. Vrouwen mogen voortaan ook lid worden van de Shura-raad. 50 jaar In Saoedi-Arabië vinden donderdag voor de tweede keer in bijna 50 jaar gemeenteraadsverkiezingen plaats. De eerste keer was in 2005. Ondanks de mededeling van de koning, mogen vrouwen deze keer echter nog niet deelnemen. Volgens de bevoegde Saoedische minister is dit te wijten aan het gebrek aan aparte stemfaciliteiten voor mannen en vrouwen. Het stemrecht voor vrouwen zou dus pas voor de volgende lokale verkiezingen gelden, maar het is onduidelijk wanneer die zouden plaatsvinden. Verboden met de wagen te rijden Vrouwenorganisaties verwelkomen het nieuws. Volgens hen is de tijd nu ook aangebroken om andere barrières weg te nemen zoals het verbod voor vrouwen om met de wagen te rijden, een bankrekening te openen, een paspoort te verkrijgen en het verbod om een normaal leven te leiden zonder een mannelijke voogd. (Belga/TE)