Arjen Lubach kondigde zijn initiatief zondag aan tijdens zijn eigen tv-programma Zondag met Lubach. Hij lanceerde een burgerinitiatief dat, zoals alle burgerinitiatieven in Nederland, 40.000 handtekeningen vereist alvorens het voor de Tweede Kamer wordt gebracht. Zijn zaak kwam in een stroomversnelling nadat hij maandag te gast was in het breder bekeken De Wereld draait Door. Terwijl de uitzending liep, sprong het aantal handtekeningen voor het burgerinitiatief ter introductie van een farao van 10.000 naar ruim over de benodigde 40.000 handtekeningen. Volgens de NOS bereikte het aantal zelfs 50.000.

Lubach startte het initiatief om zijn bezwaren tegen de monarchie duidelijk te maken, waarbij erfelijkheid volstaat en kunde geen vereiste is. Exact 200 jaar geleden kreeg Nederland zijn eerste monarch in de huidige lijn. Toen benoemde Willem I zichzelf tot koning.

Faraoke

"Wij, burgers van Nederland," zo luidt de tekst van het burgerinitiatief, "constaterende dat ons land behoefte heeft aan een farao, overwegende dat Arjen Lubach voor deze functie het meest geschikt is, verzoeken de Tweede Kamer Arjen Henrik Lubach, geboren 22 oktober 1979, te erkennen als de eerste farao der Nederlanden Arjen Henrik."

22 oktober zou onder de farao een vrije dag zijn die gevierd wordt met "faraoke".

Of de Tweede Kamer het initiatief ter introductie van een farao inderdaad zal bespreken, is maar de vraag. Eens de handtekeningen binnen zijn, wordt onderzocht of het voorstel ontvankelijk is. In het beste geval moet Lubach zelf in de plenaire zitting uitleg komen geven.

(RR)

Arjen Lubach kondigde zijn initiatief zondag aan tijdens zijn eigen tv-programma Zondag met Lubach. Hij lanceerde een burgerinitiatief dat, zoals alle burgerinitiatieven in Nederland, 40.000 handtekeningen vereist alvorens het voor de Tweede Kamer wordt gebracht. Zijn zaak kwam in een stroomversnelling nadat hij maandag te gast was in het breder bekeken De Wereld draait Door. Terwijl de uitzending liep, sprong het aantal handtekeningen voor het burgerinitiatief ter introductie van een farao van 10.000 naar ruim over de benodigde 40.000 handtekeningen. Volgens de NOS bereikte het aantal zelfs 50.000.Lubach startte het initiatief om zijn bezwaren tegen de monarchie duidelijk te maken, waarbij erfelijkheid volstaat en kunde geen vereiste is. Exact 200 jaar geleden kreeg Nederland zijn eerste monarch in de huidige lijn. Toen benoemde Willem I zichzelf tot koning. "Wij, burgers van Nederland," zo luidt de tekst van het burgerinitiatief, "constaterende dat ons land behoefte heeft aan een farao, overwegende dat Arjen Lubach voor deze functie het meest geschikt is, verzoeken de Tweede Kamer Arjen Henrik Lubach, geboren 22 oktober 1979, te erkennen als de eerste farao der Nederlanden Arjen Henrik."22 oktober zou onder de farao een vrije dag zijn die gevierd wordt met "faraoke".Of de Tweede Kamer het initiatief ter introductie van een farao inderdaad zal bespreken, is maar de vraag. Eens de handtekeningen binnen zijn, wordt onderzocht of het voorstel ontvankelijk is. In het beste geval moet Lubach zelf in de plenaire zitting uitleg komen geven.(RR)