Komiek Dieudonné veroordeelt aanslagen Parijs, maar krijgt boete

© Facebook
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Franse komiek Dieudonné heeft voor de rechter verklaard, dat hij de aanslagen in Parijs van afgelopen maand ‘zonder ambiguïteit’ veroordeelt. De man staat terecht voor het vergoelijken van terrorisme na een bericht dat sympathie voor Amedy Coulibaly suggereerde.

Dieudonné, een Franse komiek, werd op 14 januari gearresteerd nadat hij op sociaal netwerk Facebook had geschreven ‘Ik voel me Charlie Coulibaly’. Een verwijzing naar zowel de populaire slogan na de aanslagen op de kantoren van satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs (‘Je suis Charlie’), als naar de terrorist Amedy Coulibaly. Die laatste doodde een agente in Montrouge en vier joden in een koosjere supermarkt bij Saint-Vincennes in Parijs.

‘Ik word behandeld als terrorist’

Na de aanslagen tussen 7 en 9 januari, waarbij zeventien mensen om het leven kwamen, werd vooral de vrijheid van meningsuiting bediscuteerd. Maar ook zaken als ’terrorisme vergoelijken’ en ‘dreigen terreurdaden uit te voeren’ werden in de nasleep van de acties harder aangepakt. Zo werd Dieudonné een van tientallen arrestanten in zulke nieuwe processen.

Voor de rechtbank in Parijs verklaarde de komiek echter, dat hij de aanslagen ‘natuurlijk zonder aarzeling of ambiguïteit veroordeelt’. Dat bericht Agence France-Presse. Hij zei te hebben willen deelnemen aan een mars tegen extremisme in Parijs op 11 januari, maar zich daar niet welkom te voelen. Daarom woonde hij een kleinere mars bij in het noorden van Frankrijk.

‘Ik word behandeld als een terrorist’, zei hij nog volgens AFP. Zo verklaarde de komiek eerder ook zijn Facebookpost.

‘Hij weet perfect hoe hij met woorden moet spelen’

Dieudonné is een controversieel figuur die niet altijd op sympathie kan rekenen voor sketches die als antisemitisch beschouwd worden. Dat heeft er ook al geregeld toe geleid dat lokale autoriteiten zijn shows verbieden.

Procureur Annabelle Philippe meent dan ook, dat Dieudonné de ‘acties van Coulibaly in een positief daglicht heeft geplaatst’. ‘Hij weet perfect hoe hij met woorden moet spelen, dat is zijn job’, citeert het persagentschap haar. ‘Hij wikt en weegt elk woord, hij weet dat hij een dunne lijn bewandelt.’

De vrijheid van meningsuiting in Frankrijk werd na de arrestatie van Dieudonné in twijfel getrokken. Maar ook de arrestatie en veroordeling van anderen die meteen de cel indraaiden voor een tot vier jaar deed sommigen de wenkbrauwen fronsen, aldus het persagentschap.

30.000 euro

AFP haalt een incident aan waarbij een 34-jarige man dronken reed, daarbij een andere auto raakte en zo de bestuurder verwondde. Toen hij werd aangehouden door de politie, loofde de man de daden van de terroristen in Parijs. Hij kreeg daarop vier jaar cel.

Bij een ander voorval publiceerde een 22-jarige uit Parijs een video waarin de spot gedreven werd met een van de gedode agenten. De schuldige moet een jaar de gevangenis in.

De aanklager eist een boete van 30.000 euro. Als Dieudonné er niet in slaagt die te betalen, wordt die omgezet in een celstraf.

Partner Content