‘Kogel met airbag’ moet dodelijk politiegeweld verhinderen

De schietpartij in Ferguson lokte een storm van protest uit. © Reuters

De politie in Ferguson gaat experimenteren met een nieuwe manier om dodelijk politiegeweld te verhinderen. Dankzij ‘The Alternative’, een toestel dat zorgt voor een airbag rond de kogel, zou een agent iemand kunnen raken zonder hem te doden

In Ferguson gaat de politie experimenteren met een nieuwe manier om dodelijk politiegeweld te vermijden. Het gaat om een toestel, omgedoopt tot ‘The Alternative’, dat de agenten op hun wapen moeten bevestigen. Daardoor komt er een projectiel in de vorm van een pingpongbal rond de kogel en die ‘kogel met airbag’ zou iemand dan hard kunnen raken, zonder hem te doden.

Het politiedepartement in Ferguson kwam in augustus in opspraak, nadat een politieagent de 18-jarige Michael Brown neerschoot. De schietpartij bracht, na uitgebreid protest, ook een nationaal debat op gang over het gebruik van politiegeweld.

Hoe werkt het?

The Alternative is een product van Alternative Ballistics, een bedrijf uit California. Het oranje toestel zit in een zakje dat bevestigd kan worden aan de riem van de agent. Die kan het in amper een seconde vastmaken aan het wapen. Wanneer de agent vervolgens schiet, verandert de kogel in een nieuw, rond projectiel ter grootte van een pingpongbal. Hierdoor neemt de snelheid van de kogel af en omdat de kogel in een bal zit, ‘is het minder waarschijnlijk dat het een verdachte doorboort en een fatale wonde veroorzaakt’, zo verklaart het bedrijf. CEO van Alternative Ballistics Christian Ellis noemt het ‘een airbag voor een kogel’.

‘The Alternative kan handig zijn wanneer de agent een zekere vorm van geweld moet gebruiken, maar niet wanneer er iemand in direct gevaar verkeert en de agent dus zeer snel moet handelen’, zegt Richard Rosenfeld, professor Criminologie aan de universiteit van Missouri-St. Louis. Hij juicht het gebruik van niet-dodelijke vormen van geweld toe, maar stelt de rol van het toestel in een leven-of-doodsituatie in vraag.

Interesse uit Egypte

De burgemeester van Ferguson, James Knowles, noemt het ‘propere technologie’, die evenwel nog niet bewezen is op het terrein. Enkele agenten zullen het toestel eerst testen op een schietbaan.’Dat is een van de redenen dat we het niet overhaast in gebruik willen nemen’, zegt Knowles. Volgens CEO Ellis zou de politie van Ferguson de eerste zijn om het toestel te gebruiken, al is er ook interesse uit Mexico, Egypte en andere landen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content