Abdullah Öcalan deed dat zaterdag in een geschreven mededeling naar aanleiding van Newroz, het Koerdische nieuwjaar. Sinds 1999 zit hij een levenslange celstraf uit voor zijn rol in het gewelddadige conflict met Turkije.

Hij zei dat het tijd werd om de "vreselijke" en "destructieve" geschiedenis tussen de twee partijen te beëindigen en op zoek te gaan naar een tijdperk van vrede, democratie en broederschap. "We komen steeds dichter bij een regeling van het dertig jaar oude conflict in de vorm van een definitieve vrede. Ons belangrijkste doel is een democratische oplossing", luidt de boodschap van Öcalan.

De boodschap werd in naam van Öcalan voorgelezen door een parlementslid van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij, Sirri Sureyya Önder.

"Nieuw Tijdperk"

PKK heeft drie decennia lang gestreden voor de autonomie en onafhankelijkheid van de Koerden. Bij het conflict kwamen al 40.000 mensen om het leven. Öcalan zette onlangs de deur op een kier om het tot het einde van het conflict te komen. Eind februari riep hij PKK bijvoorbeeld op om de wapens neer te leggen. Hij riep bovendien op om een speciaal congres te organiseren om de ontwapening te formaliseren en een "nieuw tijdperk" in te huldigen. Het congres moet het vredesproces, dat op sterven na dood is, nieuw leven inblazen.

De Turkse vicepremier Yalcin Akdogan noemt de oproep van de leider van PKK een belangrijke stap. Al blijft hij zeer voorzichtig. Soortgelijke oproepen zijn in het verleden op niets uitgedraaid, herinnert de premier zich. (Belga/NS)

Abdullah Öcalan deed dat zaterdag in een geschreven mededeling naar aanleiding van Newroz, het Koerdische nieuwjaar. Sinds 1999 zit hij een levenslange celstraf uit voor zijn rol in het gewelddadige conflict met Turkije. Hij zei dat het tijd werd om de "vreselijke" en "destructieve" geschiedenis tussen de twee partijen te beëindigen en op zoek te gaan naar een tijdperk van vrede, democratie en broederschap. "We komen steeds dichter bij een regeling van het dertig jaar oude conflict in de vorm van een definitieve vrede. Ons belangrijkste doel is een democratische oplossing", luidt de boodschap van Öcalan. De boodschap werd in naam van Öcalan voorgelezen door een parlementslid van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij, Sirri Sureyya Önder. PKK heeft drie decennia lang gestreden voor de autonomie en onafhankelijkheid van de Koerden. Bij het conflict kwamen al 40.000 mensen om het leven. Öcalan zette onlangs de deur op een kier om het tot het einde van het conflict te komen. Eind februari riep hij PKK bijvoorbeeld op om de wapens neer te leggen. Hij riep bovendien op om een speciaal congres te organiseren om de ontwapening te formaliseren en een "nieuw tijdperk" in te huldigen. Het congres moet het vredesproces, dat op sterven na dood is, nieuw leven inblazen. De Turkse vicepremier Yalcin Akdogan noemt de oproep van de leider van PKK een belangrijke stap. Al blijft hij zeer voorzichtig. Soortgelijke oproepen zijn in het verleden op niets uitgedraaid, herinnert de premier zich. (Belga/NS)