Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) had die nakende overdracht eerder op de dag het in het vooruitzicht gesteld.

Zes

De overdracht van vijf minderjarigen gebeurde donderdag in Aïn Issa, in het noorden van Syrië, 'op vraag van de Belgische regering', twitterde Abdelkarim Omar, een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Koerdische autoriteiten.

Gecontacteerd door het Franse persbureau AFP zei Kamal Akef, een andere leidinggevende van dat Koerdische ministerie, dat er in Aïn Issa zes weeskinderen zijn overgedragen. Zij zijn samen met de delegatie al in België aangekomen, voegde hij eraan toe.

Helemaal alleen

Eerder op de dag vernam persagentschap Belga uit betrouwbare bronnen dat die kinderen helemaal alleen in Koerdische kampen verbleven. Zij golden als wees en kwamen daarom in aanmerking voor repatriëring.

Het gaat naar verluidt om drie jongens van 6, 8 en 14 jaar van dezelfde moeder uit Brussel, en een jongen van 14 en zijn zus van 10 die eveneens uit Brussel afkomstig zijn. Van vier van deze vijf minderjarigen staat met zekerheid vast dat hun beide ouders overleden zijn. Het zesde kind is een meisje dat net meerderjarig is geworden en dat zes jaar geleden door haar vader werd ontvoerd. Haar moeder heeft België nooit verlaten.

Het kernkabinet van de Belgische federale regering besliste woensdag om zes kinderen uit jihadistische gezinnen te repatriëren, nadat een principeakkoord gesloten was met de Koerdische autoriteiten.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) had die nakende overdracht eerder op de dag het in het vooruitzicht gesteld.ZesDe overdracht van vijf minderjarigen gebeurde donderdag in Aïn Issa, in het noorden van Syrië, 'op vraag van de Belgische regering', twitterde Abdelkarim Omar, een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Koerdische autoriteiten. Gecontacteerd door het Franse persbureau AFP zei Kamal Akef, een andere leidinggevende van dat Koerdische ministerie, dat er in Aïn Issa zes weeskinderen zijn overgedragen. Zij zijn samen met de delegatie al in België aangekomen, voegde hij eraan toe. Helemaal alleenEerder op de dag vernam persagentschap Belga uit betrouwbare bronnen dat die kinderen helemaal alleen in Koerdische kampen verbleven. Zij golden als wees en kwamen daarom in aanmerking voor repatriëring. Het gaat naar verluidt om drie jongens van 6, 8 en 14 jaar van dezelfde moeder uit Brussel, en een jongen van 14 en zijn zus van 10 die eveneens uit Brussel afkomstig zijn. Van vier van deze vijf minderjarigen staat met zekerheid vast dat hun beide ouders overleden zijn. Het zesde kind is een meisje dat net meerderjarig is geworden en dat zes jaar geleden door haar vader werd ontvoerd. Haar moeder heeft België nooit verlaten.Het kernkabinet van de Belgische federale regering besliste woensdag om zes kinderen uit jihadistische gezinnen te repatriëren, nadat een principeakkoord gesloten was met de Koerdische autoriteiten.