De Koerdische regering wil met de demarche 'chaos' en verdere oorlog en bloedvergieten tussen peshmerga-strijders en Iraakse troepen vermijden, zo wordt ze geciteerd. Er komt onmiddellijk een eenzijdig staakt-het-vuren en einde van alle militaire operaties.

Dinsdag raakten de drie grote partijen in het Iraaks-Koerdisch parlement het al eens om de voor 1 november geplande parlements- en presidentsverkiezingen met acht maanden uit te stellen.

Bij het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum op 25 september stemde meer dan 92 procent van de kiezers vóór. Sindsdien namen de spanningen met de centrale regering toe en bereikten ze vorige week een hoogtepunt: Iraakse troepen namen grote delen van door Koerden gecontroleerde gebieden in.

Zo ook Kirkoek, een van de olierijkste gebieden in Irak. De provincie valt officieel buiten de Koerdische Autonome Regio, maar de Koerden maken wel aanspraak op het gebied. In de zomer van 2014 namen de pershmerga controle er over nadat het Iraakse leger er was gevlucht van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De Koerdische regering wil met de demarche 'chaos' en verdere oorlog en bloedvergieten tussen peshmerga-strijders en Iraakse troepen vermijden, zo wordt ze geciteerd. Er komt onmiddellijk een eenzijdig staakt-het-vuren en einde van alle militaire operaties. Dinsdag raakten de drie grote partijen in het Iraaks-Koerdisch parlement het al eens om de voor 1 november geplande parlements- en presidentsverkiezingen met acht maanden uit te stellen. Bij het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum op 25 september stemde meer dan 92 procent van de kiezers vóór. Sindsdien namen de spanningen met de centrale regering toe en bereikten ze vorige week een hoogtepunt: Iraakse troepen namen grote delen van door Koerden gecontroleerde gebieden in. Zo ook Kirkoek, een van de olierijkste gebieden in Irak. De provincie valt officieel buiten de Koerdische Autonome Regio, maar de Koerden maken wel aanspraak op het gebied. In de zomer van 2014 namen de pershmerga controle er over nadat het Iraakse leger er was gevlucht van terreurgroep Islamitische Staat (IS).