Na het Syrische Kobane aan de Turkse grens, hebben Koerdische troepen in het land alweer een belangrijke stad heroverd op Islamitische Staat (IS). De overwinning maakt deel uit van een groot offensief in het noordoosten van Syrië, zo meldde een woordvoerder van Koerdische milities aan persagentschap Reuters.

Strategische regio

Het gaat om Tel Hamis, dat een soort landbrug vormde tussen territoria van de terreurgroep in Syrië en Irak. Maar nu blijkt IS zich dus te hebben moeten terugtrekken uit de strategische regio. De herovering werd aangekondigd door de Koerdische YPG-militie en later bevestigd door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, zo bericht Reuters.

Het Britse Observatorium dat de oorlog in Syrië monitort, gaf aan dat Koerdische troepen minstens 175 IS-strijders hadden omgebracht. Met de steun van door de Verenigde Staten geleide luchtaanvallen zouden de troepen al zo'n 103 dorpen en steden in de regio hebben heroverd. Na een week bevinden ze zich volgens het Observatorium nu in Suleima, bij de grens met Irak.

Volgens Reuters hebben de Koerdische troepen, ook met de steun van Syrische gewapende groeperingen, IS teruggedrongen tot in hun bolwerk Raqqa.

220 ontvoerde christenen

De terreurbeweging krijgt klappen, maar is zeker nog niet in elkaar gestort, klinkt het bij het persagentschap. Zo ontvoerde IS minstens 220 Assyrische christenen in de regio van Tel Ramr op zo'n 100 kilometer ten westen van Tel Hamis.

'We weten niet wat er met hen gebeurd is of aan het gebeuren is', aldus de volgens Reuters vooraanstaande Syrische christen Bassam Ishak. 'Sommige kerkgangers trachten onderhandelingen te starten, maar we weten niet of die succesvol zullen zijn.' (WB)

Na het Syrische Kobane aan de Turkse grens, hebben Koerdische troepen in het land alweer een belangrijke stad heroverd op Islamitische Staat (IS). De overwinning maakt deel uit van een groot offensief in het noordoosten van Syrië, zo meldde een woordvoerder van Koerdische milities aan persagentschap Reuters.Het gaat om Tel Hamis, dat een soort landbrug vormde tussen territoria van de terreurgroep in Syrië en Irak. Maar nu blijkt IS zich dus te hebben moeten terugtrekken uit de strategische regio. De herovering werd aangekondigd door de Koerdische YPG-militie en later bevestigd door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, zo bericht Reuters.Het Britse Observatorium dat de oorlog in Syrië monitort, gaf aan dat Koerdische troepen minstens 175 IS-strijders hadden omgebracht. Met de steun van door de Verenigde Staten geleide luchtaanvallen zouden de troepen al zo'n 103 dorpen en steden in de regio hebben heroverd. Na een week bevinden ze zich volgens het Observatorium nu in Suleima, bij de grens met Irak.Volgens Reuters hebben de Koerdische troepen, ook met de steun van Syrische gewapende groeperingen, IS teruggedrongen tot in hun bolwerk Raqqa.De terreurbeweging krijgt klappen, maar is zeker nog niet in elkaar gestort, klinkt het bij het persagentschap. Zo ontvoerde IS minstens 220 Assyrische christenen in de regio van Tel Ramr op zo'n 100 kilometer ten westen van Tel Hamis.'We weten niet wat er met hen gebeurd is of aan het gebeuren is', aldus de volgens Reuters vooraanstaande Syrische christen Bassam Ishak. 'Sommige kerkgangers trachten onderhandelingen te starten, maar we weten niet of die succesvol zullen zijn.' (WB)