De Britse oliegigant BP is begonnen met het plaatsen van een stalen koepel over het oncontroleerbare olielek in de Golf van Mexico.

Op afstand bediende duikboten moeten de honderd ton zware koepel op een diepte van 1.500 meter over de lekkende oliebron op de bodem van de zee plaatsen. Als alles volgens plan verloopt, staat de koepel er binnen twee dagen.

Daarna zal het nog twee dagen duren voordat BP klaar is met de installatie van een oliepijp die de koepel verbindt met een schip. Volgens experts kan de oliegigant via deze technologie 80 tot 85 procent van de vrijgekomen olie overpompen naar een boot.

Maar deze noodoplossing is niet zonder risico's. Het is de eerste keer dat een koepel gebruikt wordt op zo'n extreme diepte en onder zo'n hoge druk. De koepel kan de oliebron nog meer beschadigen waardoor het lek nog groter wordt. Ook de kans op een nieuwe explosie is niet uitgesloten.

"Dit is een soort militaire operatie waarbij we moeten strijden op drie fronten: onder het wateroppervlak, in de zee en op het land", aldus Tony Hayward, de grote baas van BP dat het ontplofte olieboorplatform huurde van het Zwitserse Transocean.

Intussen worden de Chandeleur-eilanden overspoeld door de olie. Op de onbewoonde eilanden op ongeveer 45 kilometer voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana, zijn al tal van pelikanen en andere vogels bedekt met olie teruggevonden.

Onderzoekscommissie

Op 22 april zonk het booreiland Deep Water Horizon na een explosie die aan elf mensen het leven kostte. Sindsdien spoelt er dagelijks minstens 700 ton olie in de Golf van Mexico waardoor het olievlek wellicht de ergste in de Amerikaanse geschiedenis wordt.

De Amerikaanse volksvertegenwoordigers hebben ondertussen een wetsvoorstel ingediend voor de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar de olieramp.

De Britse oliegigant BP is begonnen met het plaatsen van een stalen koepel over het oncontroleerbare olielek in de Golf van Mexico. Op afstand bediende duikboten moeten de honderd ton zware koepel op een diepte van 1.500 meter over de lekkende oliebron op de bodem van de zee plaatsen. Als alles volgens plan verloopt, staat de koepel er binnen twee dagen. Daarna zal het nog twee dagen duren voordat BP klaar is met de installatie van een oliepijp die de koepel verbindt met een schip. Volgens experts kan de oliegigant via deze technologie 80 tot 85 procent van de vrijgekomen olie overpompen naar een boot. Maar deze noodoplossing is niet zonder risico's. Het is de eerste keer dat een koepel gebruikt wordt op zo'n extreme diepte en onder zo'n hoge druk. De koepel kan de oliebron nog meer beschadigen waardoor het lek nog groter wordt. Ook de kans op een nieuwe explosie is niet uitgesloten. "Dit is een soort militaire operatie waarbij we moeten strijden op drie fronten: onder het wateroppervlak, in de zee en op het land", aldus Tony Hayward, de grote baas van BP dat het ontplofte olieboorplatform huurde van het Zwitserse Transocean. Intussen worden de Chandeleur-eilanden overspoeld door de olie. Op de onbewoonde eilanden op ongeveer 45 kilometer voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana, zijn al tal van pelikanen en andere vogels bedekt met olie teruggevonden.Onderzoekscommissie Op 22 april zonk het booreiland Deep Water Horizon na een explosie die aan elf mensen het leven kostte. Sindsdien spoelt er dagelijks minstens 700 ton olie in de Golf van Mexico waardoor het olievlek wellicht de ergste in de Amerikaanse geschiedenis wordt. De Amerikaanse volksvertegenwoordigers hebben ondertussen een wetsvoorstel ingediend voor de oprichting van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar de olieramp.