Klokkenluider Edward Snowden vraagt gratie aan Barack Obama

© Belga

Klokkenluider Edward Snowden vraagt de Amerikaanse president Barack Obama om hem gratie te verlenen vooraleer die de deur van het Witte Huis in januari 2017 definitief achter zich dicht trekt. Zijn land heeft immers voordeel gehaald uit zijn onthullingen, zegt Snowden.

‘Ik weet dat er wetten zijn die bepaalde dingen zeggen, maar daarom kan de macht ook gratie verlenen – voor uitzonderingen, voor zaken die bij de lezing ervan illegaal lijken maar op moreel en ethisch vlak, rekening houdend met de resultaten, hoognodig en onontbeerlijk zijn’, verklaarde hij in een videogesprek van enkele minuten met The Guardian dat door de krant werd vrijgegeven.

Geen leed

‘Indien de mensen de voordelen bekijken, dan is het duidelijk dat sinds 2013 de wetten in ons land veranderd zijn. Het Congres, de rechtbanken en de president, iedereen heeft zijn beleid gewijzigd sinds de onthullingen.’

‘Terzelfdertijd is er nooit publiek bewijs geweest dat iemand eronder heeft geleden’, voegde de voormalige consultant van het National Security Agency (NSA) eraan toe.

NSA

Klokkenluider Edward Snowden vraagt gratie aan Barack Obama
© Belga

De informaticus, die in de VS beschuldigd wordt van spionage, is gevlucht naar Rusland en riskeert tot 30 jaar cel in zijn land. Hij heeft ongelooflijk veel ’top secret’ documenten ontvreemd tijdens zijn werk bij de NSA, een van de meest geheime inlichtingendiensten van de VS die gespecialiseerd is in het onderscheppen van elektronische communicatie.

In juli had het Witte Huis zich gekant tegen een petitie waarin de gratie zonder voorwaarden werd gevraagd voor Snowden, die in 2013 de omvang van het Amerikaans elektronisch spionagenetwerk aan het licht had gebracht.

Edward Snowden ‘moet naar de VS terugkeren om er beoordeeld te worden door zijn collega’s en zich niet verschuilen achter een autoritair regime. Momenteel vlucht hij voor de gevolgen van zijn daden’, verklaarde Lisa Monaco, de raadsvrouw van Barack Obama aangaande binnenlandse veiligheid en de strijd tegen het terrorisme. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content