De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft asielaanvragen ingediend bij 21 landen. Het gaat niet alleen om Ecuador en IJsland, maar ook om onder meer Nederland, Oostenrijk en Cuba. Dat meldt de site Wikileaks dinsdag. In België heeft Snowden geen asiel aangevraagd. Snowden beticht er ondertussen de Amerikaanse president Barack Obama van de leiders van die landen onder druk te zetten.

Nog volgens Wikileaks zijn de aanvragen ingediend bij een medewerker van het Russische consulaat op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo, en worden door het consulaat aan de respectieve ambassades bezorgd. De aanvragen werden in naam van Snowden gedaan door Sarah Harrison, een Britse medewerkster van Wikileaks die Snowden al vergezelde tijdens zijn reis van Hongkong naar Moskou.

"De documenten schetsen de risico's op vervolging die Snowden in de Verenigde Staten loopt", klinkt het in het bericht op Wikileaks. Eerder raakte al bekend dat de voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA asiel had aangevraagd bij Ecuador en IJsland. Nu heeft Snowden dat ook gedaan in Bolivië, Brazilië, China, Cuba, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, India, Italië, Ierland, Nederland, Nicaragua, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Rusland, Spanje, Venezuela, Zwitserland.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Snowden asiel aangeboden, maar enkel als hij zou ophouden de Amerikaanse belangen te beschadigen door zijn onthullingen. Intussen zit de klokkenluider al meer dan een week in transit op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo.

'Obama gebruikt staatsburgerschap als wapen'

Edward Snowden beticht de Amerikaanse president Barack Obama ervan druk uit te oefenen op de leiders van de landen waar hij bescherming zoekt. De regering Obama probeert te verhinderen dat hij zijn mensenrechten uitoefent om asiel te zoeken. Dat staat in een verklaring op de website van WikiLeaks, de eerste sinds zijn vertrek in Hongkong acht dagen geleden.

Snowden beticht Obama ervan dat hij zijn vice-president Joe Biden de opdracht heeft gegeven druk uit te oefenen op de leiders van de landen waar hij asiel aanvroeg om hem uit te leveren. "Donderdag liet president Obama de wereld weten dat hij geen diplomatieke handel over mijn zaak wenste. Toch heeft hij vice-president Joe Biden de opdracht gegeven druk uit te oefenen op de leiders van de landen waar ik bescherming heb gevraagd om het gevraagde asiel te verwerpen", aldus de verklaring.

Snowden klaagt er verder over dat, hoewel hij voor niets is veroordeeld, zijn paspoort werd ingetrokken. "De regering Obama heeft nu de strategie aangenomen om het staatsburgerschap als een wapen te gebruiken".

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft asielaanvragen ingediend bij 21 landen. Het gaat niet alleen om Ecuador en IJsland, maar ook om onder meer Nederland, Oostenrijk en Cuba. Dat meldt de site Wikileaks dinsdag. In België heeft Snowden geen asiel aangevraagd. Snowden beticht er ondertussen de Amerikaanse president Barack Obama van de leiders van die landen onder druk te zetten. Nog volgens Wikileaks zijn de aanvragen ingediend bij een medewerker van het Russische consulaat op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo, en worden door het consulaat aan de respectieve ambassades bezorgd. De aanvragen werden in naam van Snowden gedaan door Sarah Harrison, een Britse medewerkster van Wikileaks die Snowden al vergezelde tijdens zijn reis van Hongkong naar Moskou."De documenten schetsen de risico's op vervolging die Snowden in de Verenigde Staten loopt", klinkt het in het bericht op Wikileaks. Eerder raakte al bekend dat de voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA asiel had aangevraagd bij Ecuador en IJsland. Nu heeft Snowden dat ook gedaan in Bolivië, Brazilië, China, Cuba, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, India, Italië, Ierland, Nederland, Nicaragua, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Rusland, Spanje, Venezuela, Zwitserland.De Russische president Vladimir Poetin heeft Snowden asiel aangeboden, maar enkel als hij zou ophouden de Amerikaanse belangen te beschadigen door zijn onthullingen. Intussen zit de klokkenluider al meer dan een week in transit op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. 'Obama gebruikt staatsburgerschap als wapen'Edward Snowden beticht de Amerikaanse president Barack Obama ervan druk uit te oefenen op de leiders van de landen waar hij bescherming zoekt. De regering Obama probeert te verhinderen dat hij zijn mensenrechten uitoefent om asiel te zoeken. Dat staat in een verklaring op de website van WikiLeaks, de eerste sinds zijn vertrek in Hongkong acht dagen geleden. Snowden beticht Obama ervan dat hij zijn vice-president Joe Biden de opdracht heeft gegeven druk uit te oefenen op de leiders van de landen waar hij asiel aanvroeg om hem uit te leveren. "Donderdag liet president Obama de wereld weten dat hij geen diplomatieke handel over mijn zaak wenste. Toch heeft hij vice-president Joe Biden de opdracht gegeven druk uit te oefenen op de leiders van de landen waar ik bescherming heb gevraagd om het gevraagde asiel te verwerpen", aldus de verklaring.Snowden klaagt er verder over dat, hoewel hij voor niets is veroordeeld, zijn paspoort werd ingetrokken. "De regering Obama heeft nu de strategie aangenomen om het staatsburgerschap als een wapen te gebruiken".