Gisteren raakte bekend dat Nobukazu Kuriki (33) met zijn begeleidingsteam de zogenaamde South Col had bereikt. Daar wilde hij enkele uren rusten alvorens - alleen - zijn finale beklimming naar de hoogste piek van de wereld aan te vatten.

Nu laat de man in een bericht op Facebook weten dat hij besloten heeft af te dalen. 'Ik heb geprobeerd, maar het klimmen in diepe sneeuw kostte mij teveel tijd. Ik realiseerde me dat als ik verder zou gaan, ik geen kracht meer zou hebben om terug te keren'.

1 vinger

Kuriki was de eerste klimmer die het dak van de wereld probeert te bereiken sinds de zware aardbeving van 25 april in Nepal. Het was ook al zijn vijfde poging in de afgelopen zes jaar, ook de vorige vier moest hij vroegtijdig stopzetten.

In 2012 verloor hij negen vingers als gevolg van bevriezing tijdens een beklimming van de Mount Everest.

Klimtoerisme

Na de aardbeving april lieten 18 alpinisten het leven door lawines. Een enorme lawine vernielde hun basiskamp. Honderden bergbeklimmers besloten daarop hun plannen om de Mount Everest - 8.848 meter hoog - te beklimmen, uit te stellen. Ook de populaire trekkingroute van Langtang werd door de aardbeving vernield. De klimexpedities en het toerisme zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Nepal. (Belga/KVDA)

Gisteren raakte bekend dat Nobukazu Kuriki (33) met zijn begeleidingsteam de zogenaamde South Col had bereikt. Daar wilde hij enkele uren rusten alvorens - alleen - zijn finale beklimming naar de hoogste piek van de wereld aan te vatten. Nu laat de man in een bericht op Facebook weten dat hij besloten heeft af te dalen. 'Ik heb geprobeerd, maar het klimmen in diepe sneeuw kostte mij teveel tijd. Ik realiseerde me dat als ik verder zou gaan, ik geen kracht meer zou hebben om terug te keren'.Kuriki was de eerste klimmer die het dak van de wereld probeert te bereiken sinds de zware aardbeving van 25 april in Nepal. Het was ook al zijn vijfde poging in de afgelopen zes jaar, ook de vorige vier moest hij vroegtijdig stopzetten. In 2012 verloor hij negen vingers als gevolg van bevriezing tijdens een beklimming van de Mount Everest.Na de aardbeving april lieten 18 alpinisten het leven door lawines. Een enorme lawine vernielde hun basiskamp. Honderden bergbeklimmers besloten daarop hun plannen om de Mount Everest - 8.848 meter hoog - te beklimmen, uit te stellen. Ook de populaire trekkingroute van Langtang werd door de aardbeving vernield. De klimexpedities en het toerisme zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Nepal. (Belga/KVDA)