Klimaatverandering: Californië daagt oliereuzen voor rechtbank

Californië heeft vrijdag vijf van ’s werelds grootste aardoliebedrijven aangeklaagd omdat ze miljoenen dollars schade zouden hebben veroorzaakt en de publieke opinie misleid door de risico’s van fossiele brandstoffen voor het klimaat te minimaliseren. Dat meldt The New York Times.

De burgerlijke klacht werd bij het Hooggerechtshof van Californië in San Francisco ingediend tegen Exxon Mobil, Shell, BP, ConocoPhillips en Chevron. Ze viseert ook het American Petroleum Institute, voegt de Amerikaanse krant eraan toe. 

Deze bedrijven hebben ‘de risico’s van fossiele energie voor de bevolking geminimaliseerd’, terwijl ze sinds de jaren 1950 ‘wisten dat hun producten tot een belangrijke klimaatopwarming konden leiden’, zo wordt volgens de NYT benadrukt in de klacht.

De betrokken bedrijven reageerden niet meteen op een vraag om een reactie, aldus nog de krant.  Californië vraagt de oprichting van een fonds om de toekomstige schade van de klimaatverandering het hoofd te bieden in deze Amerikaanse staat, die door de opwarming van de aarde met bosbranden, overstromingen en andere extreme verschijnselen kampt.

Partner Content