Klimaatbetogers massaal op straat in aanloop naar Duitse verkiezingen

Grote opkomst in Berlijn

Twee dagen voor de Duitsers naar de stembus trekken, zijn duizenden mensen op straat gekomen voor het klimaat. Het initiatief van de betoging komt van de actiegroep Fridays for Future, die vrijdag 1100 acties plande in 78 landen.

In Brussel is er op 10 oktober een milieubetoging gepland, maar elders werd vrijdag voor het milieu gemanifesteerd. De betogers eisten dat er strengere maatregelen komen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

In Berlijn kwamen de betogers samen op het grasveld voor het Reichstaggebouw, waar het parlement zetelt. De deelnemers hielden ook een mars door de regeringswijk.

De 18-jarige Greta Thunberg hield een speech. ‘De politieke partijen doen niet genoeg’ voor het klimaat, zei de Zweedse activiste. ‘Ja, we moeten stemmen en u moet stemmen. Maar vergeet niet dat stemmen alleen niet genoeg zal zijn. We moeten de straat op blijven gaan en eisen dat onze leiders concrete actie ondernemen voor het klimaat.’

Zo’n 20.000 deelnemers hadden zich ingeschreven.

Volgens Friday for Future zijn er in heel Duitsland meer dan 450 acties, waaronder grote rally’s in Hamburg, München, Keulen en Freiburg. Een van de drie kandidaten die bondskanselier Angela Merkel wil opvolgen na de verkiezingen, de groene kandidaat Annalena Baerbock, maakte een onverwachte verschijning op een van de acties. Ze was aanwezig bij de betoging in Keulen.

Actie in Dover

Bij het Engelse Dover hebben klimaatbetogers van Insulate Britain de A20 geblokkeerd, de weg die toegang geeft tot de haven van Dover. De politie heeft zeventien betogers gearresteerd.

De haven van Dover is de belangrijkste toegangspoort van het Verenigd Koninkrijk voor handel uit de Europese Unie. Het protest vindt plaats tijdens de groeiende bevoorradingscrisis in het Verenigd Koninkrijk. ‘We blokkeren Dover vanochtend om te benadrukken dat brandstofarmoede mensen in Dover en in het Verenigd Koninkrijk doodt’, legt een woordvoerder van Insulate Britain aan The Daily Mail uit. ‘We hebben een Churchilliaans antwoord nodig: we moeten de waarheid vertellen over de dringende horror van de klimaatnoodtoestand. Verandering vereist economische ontwrichting.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op iets meer dan een week tijd sloot Insulate Britain vijf keer delen van de M25, een snelweg rond Londen af, in een poging om de Britse regering te dwingen woningen in het hele Verenigd Koninkrijk te isoleren en te renoveren. Honderden mensen werden gearresteerd. De regering wist bij het Hooggerechtshof succesvol een bevel aan te vragen, dat verbiedt de M25 te blokkeren, op straffe van een gevangenisstraf van twee jaar of een onbeperkte boete. Daarop blokkeerde Insulate Britain vrijdag de toegangsweg tot de haven van Dover, op de wereldwijde klimaatactiedag van de organisatie Fridays for Future die in een 80-tal landen plaatsvindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content