Klacht wegens kindermisbruik ingediend tegen paus

Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag is een klacht wegens kindermisbruik ingediend tegen paus Benedictus XVI.

SNAP, een internationale organisatie van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk, wil paus Benedictus XVI en drie kardinalen voor het gerecht slepen.

De drie kardinalen hebben of hadden een belangrijke functie binnen de curie. Het gaat om de staatssecretaris en de nummer twee van de Heilige Stoel, de Italiaan Tarcisio Bertone, zijn voorganger Angelo Sodano, eveneens een Italiaan, en de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, de Amerikaan William Levada, die in die functie Joseph Ratzinger opvolgde toen die tot paus Benedictus XVI werd verkozen.

SNAP wil onderzoek naar misdaden tegen de mensheid

SNAP heeft leden in Duitsland, België, Nederland en de Verenigde Staten en diende dinsdag een klacht in bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De organisatie wil dat er onderzoek wordt gedaan binnen het Vaticaan naar misdaden tegen de mensheid.

Advocaten van het Center for Constitutional Rights (CCR) staan SNAP bij. Voluit heet de organisatie the Survivors Network of those Abused by Priests. SNAP bestaat sinds 1988 en heeft leden die zijn misbruikt door geestelijken van alle religieuze gezindten, zoals bisschoppen en andere priesters, dominees, rabbijnen en nonnen.

Vaticaan niet aangesloten bij ICC

De kans dat het ICC een onderzoek begint, is uiterst gering. Het hof buigt zich alleen over ernstige misdaden die na 1 juli 2002 zouden zijn gepleegd. Bijna alle zaken waar het hierom gaat, spelen voor die tijd. Bovendien strekt de rechtsmacht van het ICC zich in beginsel uit over landen die zijn aangesloten bij het hof. Vaticaanstad en de VS zijn dat niet. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content