‘Kinderen van Belgische jihadist’ uit Syrië overgedragen aan Nederland

Een jongen die door IS op de vlucht moest slaan zorgt voor een kudde aschapen nabij Ain Issa, 19 mei 2017.

Twee Nederlandse weeskinderen en twaalf Franse kinderen uit families die vochten voor terreurgroep Islamitische Staat zijn zondag overgedragen aan de Nederlandse en de Franse autoriteiten. Volgens de Nederlandse krant de Volkskrant zijn de twee kinderen die naar Nederland zijn gebracht de kinderen van een Belgische jihadist.

De operatie om de kinderen over te dragen vond zondag plaats in Ain Issa, in de buurt van de Turkse grens. Volgens de Volkskrant gaat het vermoedelijk om de kinderen van 2 en 4 jaar oud van IS-verdachte Karenia J., een Antilliaans-Nederlandse uit Zwolle die eerder dit jaar overleed in het kamp Ain Issa aan de gevolgen van ondervoeding en ziekte. Haar Belgische echtgenoot was al eerder overleden, klinkt het.

De kinderen zaten in vluchtelingenkampen waar tienduizenden mensen verblijven, die gevlucht waren van de gevechten rond het laatste IS-bolwerk in het oosten van Syrië. Op 23 maart werd door een Arabisch-Syrisch Koerdische troepenmacht het einde van het kalifaat uitgeroepen.

Er zitten meer dan 100 Nederlanders vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen, terwijl zich ongeveer 450 Fransen die gelinkt zijn aan IS in gevangenissen en vluchtelingenkampen bevinden.

De Koerden roepen al maanden op tot de repatriëring van de duizenden vrouwen en kinderen van IS-strijders die in de vluchtelingenkampen verblijven. Vorige week werden twee Amerikaanse vrouwen en zes kinderen overgebracht naar de VS, en er werden ook repatriëringen naar Noorwegen en Oezbekistan georganiseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content