Kinderen zijn opvallend veel meer het slachtoffer geworden van uitbuiting en seksueel misbruik na de uitbraak van ebola in Sierra Leone. Dat concluderen verschillende hulporganisaties.

Hulporganisaties Plan International, Save the Children en World Vision International ondervroegen meer dan 1.100 kinderen in het West-Afrikaanse land over de impact van het ebolavirus op hun leven.

Beschermende omgeving van school

Ebola heeft van de kinderen een ongelofelijke inspanning gevergd, het zal hen tijd kosten om hiervan te herstellen

Casely Coleman, Plan International

Uit die rondvraag bleek dat kinderarbeid en seksuele uitbuiting enorm toenamen omdat de scholen gedurende negen maanden gesloten bleven. Vooral jonge meisjes werden het slachtoffer van seksueel geweld omdat ze niet terecht konden in de beschermende omgeving van de school. De onderzoekers stelden bovendien een toename vast van het aantal tienerzwangerschappen vorig jaar.

Het zal een hele tijd duren eer de kinderen van het leed hersteld zijn. 'Ebola heeft van de kinderen een ongelofelijke inspanning gevergd, het zal hen tijd kosten om hiervan te herstellen', zegt Casely Coleman, directeur van Plan International in Sierra Leone.

Sekshandel

Door de uitbraak van ebola konden ongeveer 1,7 miljoen kinderen niet naar school tot de schoolinrichtingen opnieuw geopend werden in april van dit jaar. Volgens de onderzoekers werden vooral jonge meisjes in de sekshandel gedwongen of ze werden verkracht.

Bijna 13.000 mensen in Sierra Leone raakten besmet met het virus sinds het begin van 2014. Meer dan 3.900 stierven ten gevolge van het virus, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een van armste landen ter wereld

Sierra Leone is een van de vijf armste landen ter wereld. Volgens bevolkingscijfers van de VN is bijna de helft van de 6,1 miljoen inwoners jonger dan 18 jaar.

Naast Sierra Leone kregen ook Guinee en Liberia het hard te verduren tijdens de ebola-uitbraak. Wereldwijd vielen er 11.173 eboladoden. (Belga/AVE)

Kinderen zijn opvallend veel meer het slachtoffer geworden van uitbuiting en seksueel misbruik na de uitbraak van ebola in Sierra Leone. Dat concluderen verschillende hulporganisaties. Hulporganisaties Plan International, Save the Children en World Vision International ondervroegen meer dan 1.100 kinderen in het West-Afrikaanse land over de impact van het ebolavirus op hun leven. Uit die rondvraag bleek dat kinderarbeid en seksuele uitbuiting enorm toenamen omdat de scholen gedurende negen maanden gesloten bleven. Vooral jonge meisjes werden het slachtoffer van seksueel geweld omdat ze niet terecht konden in de beschermende omgeving van de school. De onderzoekers stelden bovendien een toename vast van het aantal tienerzwangerschappen vorig jaar. Het zal een hele tijd duren eer de kinderen van het leed hersteld zijn. 'Ebola heeft van de kinderen een ongelofelijke inspanning gevergd, het zal hen tijd kosten om hiervan te herstellen', zegt Casely Coleman, directeur van Plan International in Sierra Leone. Door de uitbraak van ebola konden ongeveer 1,7 miljoen kinderen niet naar school tot de schoolinrichtingen opnieuw geopend werden in april van dit jaar. Volgens de onderzoekers werden vooral jonge meisjes in de sekshandel gedwongen of ze werden verkracht.Bijna 13.000 mensen in Sierra Leone raakten besmet met het virus sinds het begin van 2014. Meer dan 3.900 stierven ten gevolge van het virus, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).Sierra Leone is een van de vijf armste landen ter wereld. Volgens bevolkingscijfers van de VN is bijna de helft van de 6,1 miljoen inwoners jonger dan 18 jaar. Naast Sierra Leone kregen ook Guinee en Liberia het hard te verduren tijdens de ebola-uitbraak. Wereldwijd vielen er 11.173 eboladoden. (Belga/AVE)