Het merendeel van de slachtoffers in de Syrische stad Houla is geëxecuteerd, zo hebben de Verenigde Naties op bevindingen van onderzoekers van de volkerenorganisatie gemeld.

Executies

Volgens Rupert Colville, woordvoerder van de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, zijn er van de 108 dodelijke slachtoffers minder dan 20 door artillerie- en tankvuur omgekomen.

De andere zijn standrechtelijk terechtgesteld tijdens twee aparte incidenten waarbij volgens getuigen regeringsgezinde milities betrokken waren. Ook de kinderen werden geëxecuteerd.

Rusland blijft voorzichtig
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft gezegd dat het conflict in Syrië de hele regio schade kan toebrengen indien het niet opgelost raakt en reeds de politieke situatie in Libanon beïnvloedt. Volgens Lavrov mag de internationale gemeenschap "geen olie op het vuur gooien" maar moet ze proberen "de brandhaard te blussen en de partijen aan de onderhandelingstafel te brengen."

Van goed geïnformeerde kringen in Turkije is vernomen dat Europese landen later op de dag het vertrek van Syrische ambassadeurs van hun grondgebied zullen eisen.

Staakt-het-vuren geschonden ondanks Annan

De Syrische dictator Bashar al-Assad heeft gezant Kofi Annan van de Verenigde Naties en van de Arabische Liga ontvangen. Annan is aangekomen in Syrië na een weekend waarbij zeker 150 mensen zijn omgekomen en op het moment waarop het bloedbad in de stad Houla de wereldpers beroert.

Een zespuntenvredesplan van Annan voorzag onder meer in een staakt-het-vuren dat op 12 april moest ingaan. Maar dagelijks werd het geschonden, ook de dag dat Annan aankwam.

Tijdens zijn gesprek met de Syrische president Bashar al-Assad heeft de internationale gezant Kofi Annan gezegd dat Damascus "doortastende stappen" moet zetten en gevangenen vrijlaten. "Hij maakte in vranke bewoordingen zijn standpunt duidelijk tegenover president al-Assad dat zijn zespuntenplan niet kan slagen zonder 'doortastende stappen' te zetten om een einde te maken aan het geweld en om gevangenen vrij te laten. Hij beklemtoonde het belang van de volledige implementatie van het plan", zei de woordvoerder van Assad in Genève, Ahman Fawzi.

Syrische diplomaten worden in diverse landen het land uitgezet
In verband met de slachtpartij in Houla heeft Australië twee Syrische diplomaten uitgewezen, zo heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr bekendgemaakt. Frans president François Hollande meldde dat ook Frankrijk de Syrische ambassadrice Lamia Chakkour het land uitwijst als antwoord op de slachtpartij in Houla.

Ook Spanje zal de Syrische ambassadeur in Madrid het land uitzetten als antwoord op het bloedbad in Houla. In Rome werd de Syrische ambassadeur al uitgewezen en ook Canada vroeg alle Syrische diplomaten om te vertrekken. België wacht eerst het Europees overleg af en zal daarna over een eventuele uitwijzing beslissen. (AFP/DPA/BELGA/GM/SD/INM)

Het merendeel van de slachtoffers in de Syrische stad Houla is geëxecuteerd, zo hebben de Verenigde Naties op bevindingen van onderzoekers van de volkerenorganisatie gemeld. Executies Volgens Rupert Colville, woordvoerder van de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, zijn er van de 108 dodelijke slachtoffers minder dan 20 door artillerie- en tankvuur omgekomen. De andere zijn standrechtelijk terechtgesteld tijdens twee aparte incidenten waarbij volgens getuigen regeringsgezinde milities betrokken waren. Ook de kinderen werden geëxecuteerd. Rusland blijft voorzichtig De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft gezegd dat het conflict in Syrië de hele regio schade kan toebrengen indien het niet opgelost raakt en reeds de politieke situatie in Libanon beïnvloedt. Volgens Lavrov mag de internationale gemeenschap "geen olie op het vuur gooien" maar moet ze proberen "de brandhaard te blussen en de partijen aan de onderhandelingstafel te brengen." Van goed geïnformeerde kringen in Turkije is vernomen dat Europese landen later op de dag het vertrek van Syrische ambassadeurs van hun grondgebied zullen eisen.Staakt-het-vuren geschonden ondanks AnnanDe Syrische dictator Bashar al-Assad heeft gezant Kofi Annan van de Verenigde Naties en van de Arabische Liga ontvangen. Annan is aangekomen in Syrië na een weekend waarbij zeker 150 mensen zijn omgekomen en op het moment waarop het bloedbad in de stad Houla de wereldpers beroert. Een zespuntenvredesplan van Annan voorzag onder meer in een staakt-het-vuren dat op 12 april moest ingaan. Maar dagelijks werd het geschonden, ook de dag dat Annan aankwam. Tijdens zijn gesprek met de Syrische president Bashar al-Assad heeft de internationale gezant Kofi Annan gezegd dat Damascus "doortastende stappen" moet zetten en gevangenen vrijlaten. "Hij maakte in vranke bewoordingen zijn standpunt duidelijk tegenover president al-Assad dat zijn zespuntenplan niet kan slagen zonder 'doortastende stappen' te zetten om een einde te maken aan het geweld en om gevangenen vrij te laten. Hij beklemtoonde het belang van de volledige implementatie van het plan", zei de woordvoerder van Assad in Genève, Ahman Fawzi. Syrische diplomaten worden in diverse landen het land uitgezet In verband met de slachtpartij in Houla heeft Australië twee Syrische diplomaten uitgewezen, zo heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr bekendgemaakt. Frans president François Hollande meldde dat ook Frankrijk de Syrische ambassadrice Lamia Chakkour het land uitwijst als antwoord op de slachtpartij in Houla. Ook Spanje zal de Syrische ambassadeur in Madrid het land uitzetten als antwoord op het bloedbad in Houla. In Rome werd de Syrische ambassadeur al uitgewezen en ook Canada vroeg alle Syrische diplomaten om te vertrekken. België wacht eerst het Europees overleg af en zal daarna over een eventuele uitwijzing beslissen. (AFP/DPA/BELGA/GM/SD/INM)