‘Kinderarbeid en illegale arbeid Syrische vluchtelingen in Turkse textielfabrieken’ (ngo)

Syrische vluchtelingen in Turkije © REUTERS

Syrische kinderen werken illegaal in Turkse textielfabrieken van, onder andere, de kledingsketens H&M en Next. Die ketens hebben zelf actie ondernomen na van het wangebruik op de hoogte te zijn gebracht. Andere ketens reageren echter niet. Het probleem van illegale arbeid bij volwassen vluchtelingen is massaler.

Dat blijkt uit een studie van de Britse ngo Business and Human Rights Resource Centre.

De ngo probeert bedrijven te “responsabiliseren” wat betreft het naleven van mensenrechtenbepalingen. “Weinige grote kledingmerken nemen hun verantwoordelijkheid om de vluchtelingen in hun fabrieken te beschermen”, schrijft de ngo. Die heeft 28 merken gecontacteerd en slechts van tien ervan een volledig antwoord verkregen.

Vier kledingmerken meldden vastgesteld te hebben dat in 2015 Syrische vluchtelingen clandestien tewerkgesteld worden in hun Turkse fabrieken.

H&M en Next hebben in de loop van 2015 uitgevist dat er kinderarbeid bij de productie gebruikt werd, terwijl Primark en C&A aangaven dat er volwassen Syrische vluchtelingen werkten in fabrieken die toeleverden. H&M verklaarde tegenover The Huffington Post dat het om één geval van kinderarbeid ging, en dat onmiddellijk was opgetreden.

‘Minstens 250.000’

Merken als Adidas, Nike en Puma zegden dat geen ongedocumenteerde Syrische vluchtelingen in hun productie waren gebruikt.

Volgens The Independent hebben M&S, Asos, Debenhams en Superdry geen uitleg gegeven over de aanwezigheid van Syrische vluchtelingen, terwijl tien bedrijven, daarbij GAP, New Look en River Island, helemaal niet hebben gereageerd op de aantijgingen van de ngo.

Volgens het rapport werkt tussen het kwart miljoen en de 400.000 van de ruim twee miljoen Syrische vluchtelingen illegaal (en dus wettelijk onbeschermd) in het land van president Erdogan. Ze zouden vaak beduidend minder betaald krijgen dan het minimumloon.

Sinds ruim een week kunnen Syrische vluchtelingen krachtens nieuwe Turkse wetgeving een arbeidsvergunning voor zes maanden verkrijgen mits ze officieel als (tijdelijk) vluchteling erkend zijn.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content