De Tunesische verkiezingsinstantie ISIE heeft de voorlopige resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen bekendgemaakt. Met een veel lagere score dan uit peilingen bleek - waar het tussen de 42 en 47 procent geschat werd - gaat de eerste plaats naar Béji Caïd Essebsi met 1.289.384 stemmen of 39,46 procent.

Niet helemaal ancien regime

Hij is de oprichter van het seculiere Nidaa Tounes dat bij de parlementsverkiezingen de overwinning wegkaapte van de islamisten van Ennahda, zij het met een verplicht te vormen coalitie. De man wordt - niet helemaal terecht - geassocieerd met het ancien regime van de verdreven Zine El Abidine Ben Ali, dat terwijl hij slechts een jaar onder hem werkte. Essebsi is van een nog oudere stempel: de bourguibist betrad het politieke toneel reeds in 1956 bij de onafhankelijkheid van Tunesië en de intrede van de eerste presidentHabib Bourguiba.

Op 28 december zal Essebsi in de tweede verkiezingsronde de eindstrijd naar het paleis van Carthago voeren tegen Moncef Marzouki. De uittredende interim-president van het Congrès pour la République kon op 1.092.418 stemmen of 33,43 procent rekenen.

Kijken naar Ennahda

Toch meldt nieuwssite Jeune Afrique dat sommigen verlangen naar een vervroegde tweede ronde. De politieke spanningen nemen namelijk gestaag toe. De natie wordt niet enkel de keuze tussen twee kandidaten voorgeschoteld, maar de keuze tussen twee totaal verschillende versies van Tunesië. En beiden kunnen electoraal blijkbaar gelijkaardig doorwegen.

Daarom wenden de blikken zich alvast naar Ennahda. Bij de eerste ronde hield de partij zich afzijdig, hoewel ze impliciet toch de kandidatuur van Marzouki onderschreef. Ennahda kan echter het verschil maken voor de tweede ronde, als het haar positie deze keer verduidelijkt. Maar sommige analisten menen dat de uittredende president de stem van de islamisten reeds voor zich gewonnen heeft.

Essebsi kon bij de eerste ronde al rekenen op de steun van Afek Tounes, maar nu vervoegen ook de partijen Al Moubadara van Kamel Morjane en het Front Populaire van Hamma Hammami zijn rangen. De linkse Hammami eindigde in de eerste ronde op een derde plaats met 7,82 procent van de stemmen.

De Tunesische verkiezingsinstantie ISIE heeft de voorlopige resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen bekendgemaakt. Met een veel lagere score dan uit peilingen bleek - waar het tussen de 42 en 47 procent geschat werd - gaat de eerste plaats naar Béji Caïd Essebsi met 1.289.384 stemmen of 39,46 procent.Hij is de oprichter van het seculiere Nidaa Tounes dat bij de parlementsverkiezingen de overwinning wegkaapte van de islamisten van Ennahda, zij het met een verplicht te vormen coalitie. De man wordt - niet helemaal terecht - geassocieerd met het ancien regime van de verdreven Zine El Abidine Ben Ali, dat terwijl hij slechts een jaar onder hem werkte. Essebsi is van een nog oudere stempel: de bourguibist betrad het politieke toneel reeds in 1956 bij de onafhankelijkheid van Tunesië en de intrede van de eerste presidentHabib Bourguiba.Op 28 december zal Essebsi in de tweede verkiezingsronde de eindstrijd naar het paleis van Carthago voeren tegen Moncef Marzouki. De uittredende interim-president van het Congrès pour la République kon op 1.092.418 stemmen of 33,43 procent rekenen.Toch meldt nieuwssite Jeune Afrique dat sommigen verlangen naar een vervroegde tweede ronde. De politieke spanningen nemen namelijk gestaag toe. De natie wordt niet enkel de keuze tussen twee kandidaten voorgeschoteld, maar de keuze tussen twee totaal verschillende versies van Tunesië. En beiden kunnen electoraal blijkbaar gelijkaardig doorwegen.Daarom wenden de blikken zich alvast naar Ennahda. Bij de eerste ronde hield de partij zich afzijdig, hoewel ze impliciet toch de kandidatuur van Marzouki onderschreef. Ennahda kan echter het verschil maken voor de tweede ronde, als het haar positie deze keer verduidelijkt. Maar sommige analisten menen dat de uittredende president de stem van de islamisten reeds voor zich gewonnen heeft.Essebsi kon bij de eerste ronde al rekenen op de steun van Afek Tounes, maar nu vervoegen ook de partijen Al Moubadara van Kamel Morjane en het Front Populaire van Hamma Hammami zijn rangen. De linkse Hammami eindigde in de eerste ronde op een derde plaats met 7,82 procent van de stemmen.