Ruim 5,5 miljoen kiesgerechtigde Catalanen kunnen tot 19 uur hun stem uitbrengen in de met spanning verwachte verkiezingen.

Onafhankelijkheid

De inzet van de door deelstaatpremier Artur Mas vervroegde verkiezingen is groot. De onafhankelijkheidspartijen CDC en ERC hebben de handen in elkaar geslagen en vormen samen de separatistische alliantie Junts pel Sí (Samen voor Ja).

Als ze een absolute meerderheid in het regionale parlement veroveren (minstens 68 van de 135 zetels), dan willen ze de economisch sterkste regio van Spanje naar de onafhankelijkheid in 2017 leiden.

Nek aan nek

Een veelbesproken referendum op 9 november vorig jaar, waarbij 80 procent van de 1,9 miljoen deelnemers voor onafhankelijkheid stemde, werd verworpen door de centrale regering in Madrid. Die wil een afscheuring onder geen beding toelaten.

Volgens de laatste peilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen de voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid. De eerste officiële resultaten worden ten vroegste omstreeks 22 uur verwacht. (KVDA)

Ruim 5,5 miljoen kiesgerechtigde Catalanen kunnen tot 19 uur hun stem uitbrengen in de met spanning verwachte verkiezingen.De inzet van de door deelstaatpremier Artur Mas vervroegde verkiezingen is groot. De onafhankelijkheidspartijen CDC en ERC hebben de handen in elkaar geslagen en vormen samen de separatistische alliantie Junts pel Sí (Samen voor Ja). Als ze een absolute meerderheid in het regionale parlement veroveren (minstens 68 van de 135 zetels), dan willen ze de economisch sterkste regio van Spanje naar de onafhankelijkheid in 2017 leiden. Een veelbesproken referendum op 9 november vorig jaar, waarbij 80 procent van de 1,9 miljoen deelnemers voor onafhankelijkheid stemde, werd verworpen door de centrale regering in Madrid. Die wil een afscheuring onder geen beding toelaten.Volgens de laatste peilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen de voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid. De eerste officiële resultaten worden ten vroegste omstreeks 22 uur verwacht. (KVDA)