Kiev vraagt internationale vredesmacht: ‘Akkoorden niet gerespecteerd’

Oekraïne © Reuters

‘We hadden het zien aankomen dat de akkoorden van Minsk niet gerespecteerd zouden worden’, zegt Oekraïens president Petro Porosjenko. Kiev vraagt nu een politiemissie van de Europese Unie om de vrede in het oosten te handhaven.

Oekraïne zal vragen dat de Europese Unie een politiemissie stuurt, met volmacht van de Verenigde Naties, om de vrede te handhaven in het oorlogsgebied in het oosten van het land. Dat zei de Oekraïense president Petro Porosjenko.

“Voor ons is een politiemissie van de Europese Unie de beste optie (…) om de veiligheid te garanderen in een situatie waarin het wapenbestand niet wordt gerespecteerd door Rusland, noch door diegenen die het steunt”, zei Porosjenko bij de opening van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, waar de kwestie op de agenda stond.

Voorbereidende gesprekken

Het is de eerste keer dat Kiev een dergelijke missie vraagt. Kort daarvoor hadden pro-Russische rebellen de strategische stad Debaltseve ingenomen. En dat ondanks de inwerkingtreding van een nieuw bestand in het separatistische oosten van Oekraïne.

Porosjenko zei dat hij de kwestie al ter sprake had gebracht tijdens de vredesonderhandelingen in Minsk met de Duitse, Franse en Russische leiders een week geleden. Die onderhandelingen leidden tot het nieuwe bestand. “We hadden er al voorbereidende gesprekken over (…) tijdens de onderhandelingen in Minsk. We hadden het zien aankomen dat de akkoorden van Minsk niet zouden gerespecteerd worden.”

Door een internationaal vredescontingent te vragen lijkt Porosjenko “de akkoorden van Minsk onderuit te willen halen”, zo reageerde de Russische VN-ambassdeur Vitali Tsjoerkin. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content