Het regime in Kiev houdt zich vooralsnog niet aan de tijdstabel opgesteld in Minsk voor het terugtrekken van zware wapens uit de burgeroorlogszone in Oost-Oekraïne. Als reden haalt Kiev aan dat de rebellen het staakt-het-vuren niet respecteren. "Zolang onze militaire posities beschoten worden, kunnen we niet praten over het terugtrekken van zware wapens", zei woordvoerder Vladislav Seleznjov van het ministerie van Defensie.

De separatisten lieten weten dat ze dinsdag wel met de terugtrekking van de zware artillerie te beginnen. Dat wapenarsenaal zal onder controle van de OVSE-missie van de frontlijn naar de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk worden overgebracht, zei rebellenwoordvoerder Edvard Basoerin. Op sommige plaatsen, aldus de woordvoerder, zijn al tientallen eenheden van het front weggebracht. Basoerin verzocht de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de omzetting van het vredesakkoord van Minsk-2 door Kiev "wat actiever" in de gaten te houden.

Minder intens

Volgens de Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne zijn het voorbije etmaal twee soldaten gedood en tien anderen gewond geraakt bij botsingen. Toch geeft Kiev toe dat de "intensiteit" van de schermutselingen is afgenomen.

Voor de rest blijft alles bij het oude: Kiev beschuldigt de rebellen van het schenden van het staakt-het-vuren, de rebellen zeggen dat Kiev de wapenstilstand niet respecteert en de Westerse landen blijven Moskou oproepen om de veronderstelde Russische steun voor de rebellen te beëindigen. (Belga/WB/RR)

Het regime in Kiev houdt zich vooralsnog niet aan de tijdstabel opgesteld in Minsk voor het terugtrekken van zware wapens uit de burgeroorlogszone in Oost-Oekraïne. Als reden haalt Kiev aan dat de rebellen het staakt-het-vuren niet respecteren. "Zolang onze militaire posities beschoten worden, kunnen we niet praten over het terugtrekken van zware wapens", zei woordvoerder Vladislav Seleznjov van het ministerie van Defensie. De separatisten lieten weten dat ze dinsdag wel met de terugtrekking van de zware artillerie te beginnen. Dat wapenarsenaal zal onder controle van de OVSE-missie van de frontlijn naar de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk worden overgebracht, zei rebellenwoordvoerder Edvard Basoerin. Op sommige plaatsen, aldus de woordvoerder, zijn al tientallen eenheden van het front weggebracht. Basoerin verzocht de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de omzetting van het vredesakkoord van Minsk-2 door Kiev "wat actiever" in de gaten te houden. Volgens de Nationale Veiligheidsraad van Oekraïne zijn het voorbije etmaal twee soldaten gedood en tien anderen gewond geraakt bij botsingen. Toch geeft Kiev toe dat de "intensiteit" van de schermutselingen is afgenomen. Voor de rest blijft alles bij het oude: Kiev beschuldigt de rebellen van het schenden van het staakt-het-vuren, de rebellen zeggen dat Kiev de wapenstilstand niet respecteert en de Westerse landen blijven Moskou oproepen om de veronderstelde Russische steun voor de rebellen te beëindigen. (Belga/WB/RR)