In mei 1981 schoot de Turkse islamist Mehmet Ali Agça de vorige paus, Johannes Paulus II, neer voor het Sint-Pietersplein. Agça werd gearresteerd en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Agça heeft nooit willen vertellen wie de opdrachtgevers achter de aanslag waren, maar spreekt daar nu toch vrijuit over. De man bevestigt dat ayatollah Ruhollah Khomeini, de Iraanse geestelijke die in 1979 aan de wieg stond van de Iraanse revolutie, de aanstoker was van de spectaculaire aanslag.

GeïndoctrineerdDe Turk doet dat in een boek dat gepubliceerd werd in Italië met smeuïge titel 'Ze hadden me het paradijs beloofd: Mijn leven en de waarheid over de aanslag op de paus'. De man meent dat hij in Teheran aankwam na zijn ontsnapping uit de Turkse gevangenis. Daar zat hij voor de moord op een journalist.

Agça vertelt hoe hij dagenlang geïndoctrineerd werd in de strenge islamitische leer waar Khomeini, die een staatsgreep pleegde in Iran en de shah verjoeg, voor stond. Na verschillende weken kon hij Khomeini ontmoeten. Die zou hem gevraagd hebben om "in naam van Allah de paus, de woordvoerder van de duivel op aarde, te vermoorden." Volgens Agça meende Khomeini dat " antichrist Johannes Paulus II moest sterven door zijn hand, zonder enig medelijden."

Hoe geloofwaardig de nieuwe getuigenis in het boek is, blijft gissen. Niet alleen kampt de man met zware mentale problemen, maar heeft hij in het verleden al verschillende andere opdrachtgevers aangeduid.

Verschillende opdrachtgevers
Agça beweerde na zijn arrestatie dat de KGB, de Russische geheime dienst, hem sommeerde die aanslag te plegen. Het "idee" kwam volgens Agça van Bulgaarse diplomaten. Agça, die nog lid was van de extreemrechtse Turkse beweging 'De Grijze Wolven' heeft dit echter nooit officieel willen bevestigen. Een Italiaanse parlementaire onderzoekscommissie uit 2006 staaft nochtans deze versie van zijn beweringen.

Later beweerde hij dat de vraag voor een aanslag op de paus vanuit het Vaticaan zelf kwam, meer bepaald van zijn secretaris kardinaal Agostino Casaroli.

De man werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar werd in 2010 vrijgelaten. Paus Johannes Paulus II, die in 2005 overleed, bezocht de man in de gevangenis en schonk hem vergiffenis. (Belga/EA)

In mei 1981 schoot de Turkse islamist Mehmet Ali Agça de vorige paus, Johannes Paulus II, neer voor het Sint-Pietersplein. Agça werd gearresteerd en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Agça heeft nooit willen vertellen wie de opdrachtgevers achter de aanslag waren, maar spreekt daar nu toch vrijuit over. De man bevestigt dat ayatollah Ruhollah Khomeini, de Iraanse geestelijke die in 1979 aan de wieg stond van de Iraanse revolutie, de aanstoker was van de spectaculaire aanslag. GeïndoctrineerdDe Turk doet dat in een boek dat gepubliceerd werd in Italië met smeuïge titel 'Ze hadden me het paradijs beloofd: Mijn leven en de waarheid over de aanslag op de paus'. De man meent dat hij in Teheran aankwam na zijn ontsnapping uit de Turkse gevangenis. Daar zat hij voor de moord op een journalist. Agça vertelt hoe hij dagenlang geïndoctrineerd werd in de strenge islamitische leer waar Khomeini, die een staatsgreep pleegde in Iran en de shah verjoeg, voor stond. Na verschillende weken kon hij Khomeini ontmoeten. Die zou hem gevraagd hebben om "in naam van Allah de paus, de woordvoerder van de duivel op aarde, te vermoorden." Volgens Agça meende Khomeini dat " antichrist Johannes Paulus II moest sterven door zijn hand, zonder enig medelijden." Hoe geloofwaardig de nieuwe getuigenis in het boek is, blijft gissen. Niet alleen kampt de man met zware mentale problemen, maar heeft hij in het verleden al verschillende andere opdrachtgevers aangeduid. Verschillende opdrachtgevers Agça beweerde na zijn arrestatie dat de KGB, de Russische geheime dienst, hem sommeerde die aanslag te plegen. Het "idee" kwam volgens Agça van Bulgaarse diplomaten. Agça, die nog lid was van de extreemrechtse Turkse beweging 'De Grijze Wolven' heeft dit echter nooit officieel willen bevestigen. Een Italiaanse parlementaire onderzoekscommissie uit 2006 staaft nochtans deze versie van zijn beweringen. Later beweerde hij dat de vraag voor een aanslag op de paus vanuit het Vaticaan zelf kwam, meer bepaald van zijn secretaris kardinaal Agostino Casaroli. De man werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar werd in 2010 vrijgelaten. Paus Johannes Paulus II, die in 2005 overleed, bezocht de man in de gevangenis en schonk hem vergiffenis. (Belga/EA)