Mikhail Chodorkovski, de vroegere topman van het intussen opgedoekte Russische olieconcern Yukos, is donderdag veroordeeld tot zes jaar extra cel wegens fraude.

Chodorkovski was maandag samen met zijn voormalige zakenpartner Platon Lebedev schuldig bevonden aan verduistering van 218 miljoen ton olie. De 47-jarige Kremlincriticus zit al een gevangenisstraf wegens fraude en belastingontduiking uit en zou normaal volgend jaar vrijkomen.

Het parket had zes jaar cel voor Chodorkovski en Lebedev gevorderd en de rechtbank ging daar donderdag op in. De advocaten van beide mannen hebben al aangekondigd dat ze in beroep gaan tegen het vonnis.

'Onwettig'

Mocht Chodorkovski toch tot 2017 in de cel moeten blijven, komt hij pas lang na de volgende Russische presidentsverkiezingen vrij. Volgens sommige bronnen zou hij anders wel eens een bedreiging kunnen vormen voor de kandidaat van het Kremlin: Vladimir Poetin of huidig president Dmitri Medvedev.

De advocaat van Chodorkovski noemde het vonnis van donderdag onwettig. Volgens hem werd het beïnvloed door Poetin.

Presidentsverkiezingen
Poetin zei woensdag dat hij samen met Medvedev gaat beslissen wie van hen tweeën zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen.

Toen de tweede ambtstermijn van Poetin als president in 2008 ten einde liep en hij niet herkozen mocht worden, schoof hij Medvedev naar voren voor het presidentschap. Bij de volgende verkiezingen mag Poetin, die momenteel premier van Rusland is, wel weer aan de presidentsverkiezingen deelnemen.

Mikhail Chodorkovski, de vroegere topman van het intussen opgedoekte Russische olieconcern Yukos, is donderdag veroordeeld tot zes jaar extra cel wegens fraude.Chodorkovski was maandag samen met zijn voormalige zakenpartner Platon Lebedev schuldig bevonden aan verduistering van 218 miljoen ton olie. De 47-jarige Kremlincriticus zit al een gevangenisstraf wegens fraude en belastingontduiking uit en zou normaal volgend jaar vrijkomen. Het parket had zes jaar cel voor Chodorkovski en Lebedev gevorderd en de rechtbank ging daar donderdag op in. De advocaten van beide mannen hebben al aangekondigd dat ze in beroep gaan tegen het vonnis.'Onwettig'Mocht Chodorkovski toch tot 2017 in de cel moeten blijven, komt hij pas lang na de volgende Russische presidentsverkiezingen vrij. Volgens sommige bronnen zou hij anders wel eens een bedreiging kunnen vormen voor de kandidaat van het Kremlin: Vladimir Poetin of huidig president Dmitri Medvedev.De advocaat van Chodorkovski noemde het vonnis van donderdag onwettig. Volgens hem werd het beïnvloed door Poetin. Presidentsverkiezingen Poetin zei woensdag dat hij samen met Medvedev gaat beslissen wie van hen tweeën zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen. Toen de tweede ambtstermijn van Poetin als president in 2008 ten einde liep en hij niet herkozen mocht worden, schoof hij Medvedev naar voren voor het presidentschap. Bij de volgende verkiezingen mag Poetin, die momenteel premier van Rusland is, wel weer aan de presidentsverkiezingen deelnemen.