‘Khaddafi heeft voor miljarden goudreserves’

© Reuters

De Libische leider Muammar aKhaddafi heeft voor miljarden goudreserves en zou die wel eens kunnen inzetten om chaos te zaaien, zegt de vroegere gouverneur van de Libische Centrale Bank.

Oud-gouverneur van de Libische Centrale Bank Farhat Bengdara zegt in de Italiaanse krant Corriere della Sera dat Khaddafi zijn omvangrijke goudreserves wel eens zou kunnen gebruiken om chaos te zaaien.

Bengdara schat de goudreserves van Khaddafi op zo’n tien miljard dollar, of ongeveer 7 miljard euro. Volgens de ex-gouverneur heeft de dictator een deel daarvan mogelijk meegenomen op zijn vlucht, om daar onder andere de Libische stammen en milities mee om te kopen en voor zijn bescherming in te zetten.

‘Er zijn twee mogelijkheden. Of hij is naar Sabha (zuidelijke woestijnstad) gevlucht, waar hij een logistieke basis heeft, of hij is op weg naar de Algerijnse grens’, aldus Bengdara. ‘Hij heeft in elk geval tevoren vertwijfeld geprobeerd om het goud te verkopen.’

‘Tot 7 miljard dollar nodig voor bankensysteem’
De vroegere chef van de Libische Centrale Bank vluchtte bij het begin van de burgeroorlog in zijn land naar het buitenland. Volgens hem is Libië een rijk land, maar zal er na de burgeroorlog een overbruggingsfinanciering van vijf tot zeven miljard dollar nodig zijn om het bankensysteem weer van de grond te krijgen, de lonen te betalen en te kunnen importeren. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content