De Libische leider Muammar Khaddafi is bereid om de beslissing van de Afrikaanse Unie (AU) met betrekking tot een staakt-het-vuren, toe te passen. Dat zei de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma na een kort bezoek aan Libië. Hij gaf evenwel geen indicatie dat Khaddafi bereid was om af te treden, de voornaamste eis van de rebellen. "Kolonel Khaddafi is bereid om het stappenplan van de Afrikaanse Unie in werking te stellen, te beginnen met een staakt-het-vuren," zei Zuma op een persconferentie.

Dat staakt-het-vuren moet volgens hem alle partijen omvatten, en dat dus ook de bombardementen van de NAVO moeten stoppen. Volgens Zuma ondermijnen de NAVO-raids de Afrikaanse bemiddelingspogingen.

Verworpen

De oproep tot een staakt-het-vuren werd echter meteen verworpen door de minister van Buitenlandse Zaken van de rebellen in Benghazi, Fathi Baja.

"We beschouwen dit niet als een politiek initiatief, het is enkel een aankondiging die Khaddafi doet om aan de macht te kunnen blijven," zei Baja aan persagentschap Associated Press. (KVDA)

De Libische leider Muammar Khaddafi is bereid om de beslissing van de Afrikaanse Unie (AU) met betrekking tot een staakt-het-vuren, toe te passen. Dat zei de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma na een kort bezoek aan Libië. Hij gaf evenwel geen indicatie dat Khaddafi bereid was om af te treden, de voornaamste eis van de rebellen. "Kolonel Khaddafi is bereid om het stappenplan van de Afrikaanse Unie in werking te stellen, te beginnen met een staakt-het-vuren," zei Zuma op een persconferentie. Dat staakt-het-vuren moet volgens hem alle partijen omvatten, en dat dus ook de bombardementen van de NAVO moeten stoppen. Volgens Zuma ondermijnen de NAVO-raids de Afrikaanse bemiddelingspogingen. Verworpen De oproep tot een staakt-het-vuren werd echter meteen verworpen door de minister van Buitenlandse Zaken van de rebellen in Benghazi, Fathi Baja. "We beschouwen dit niet als een politiek initiatief, het is enkel een aankondiging die Khaddafi doet om aan de macht te kunnen blijven," zei Baja aan persagentschap Associated Press. (KVDA)