KFC smokkelaars bezorgen fastfood via tunnels in Gazastrook

De afgesloten Gazastrook heeft na bijna zes jaar van isolatie dankzij een vernuft systeem van smokkeltunnels een fastfood bezorgservice.

Fastfood liefhebbers in de Gazastrook kunnen sinds kort genieten van de kipsnacks van de Amerikaanse keten Kentucky Fried Chicken (KFC). Dankzij een systeem van smokkeltunnels raakt het voedsel tot bij hen. Deze tunnels zijn niet nieuw en werden eerder al gebruikt om wapens, brandstof en andere goederen te smokkelen.

De levering kan niet echt ‘fast’ worden genoemd. De bestelling duurt uren. Zeker als Hamas de leveringen onderweg nog eens controleert. Bovendien zijn de maaltijden erg prijzig. Door de lange weg die de kip en frietjes moeten afleggen lopen de brandstofkosten hoog op. Een maaltijd kost het dubbele van datgene wat je in Egypte of een ander land in het Midden-Oosten zou betalen.

De gerechten worden klaargemaakt in de Sinaï (Egypte) en door de tunnels naar Gazastrook gesmokkeld. Van daaruit worden ze per motorfiets thuisbezorgd. De kipburgers zijn erg begeerd, want in Gaza zijn geen andere internationale voedselketens te vinden.

‘Mensen dromen ervan’

“We krijgen erg veel bestellingen binnen”, beaamt Khalil al-Ifranji directeur van de firma Yamama. Yamama is een van de firma’s die goederen van Egytpe naar Gaza smokkelt. Sinds een drietal weken biedt ze ook producten aan van de Amerikaanse keten KFC.

“Mensen kunnen niet vrij rondreizen, maar degene die ooit al burgers aten in het buitenland, missen het. En Palestijnen die er nog niet van proefden, maar KFC kennen van reclamespots, dromen ervan.”

De Gazastrook is sinds de beweging Hamas de regio overnam in 2007, vrijwel hermetisch afgesloten van Israël. Hamas erkent Israël niet. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content