Het Huis van Afgevaardigden heeft woensdag met 270 stemmen tegen 152 groen licht gegeven voor de bouw van de ongeveer 1.900 kilometer uitbreiding van het pijpleidingensysteem tussen Canada en Texas.

Het Huis van Afgevaardigden had in januari voor de zoveelste keer ingestemd met het project, maar keurde nu nog enkele door de Senaat aangebrachte wijzigingen goed. Daarmee komt het tot een confrontatie tussen de uitvoerende en wetgevende macht aangezien Obama eerder al liet weten zijn veto te zullen gebruiken. Om dat veto naar de prullenmand te verwijzen is vervolgens in het Congres een tweederdemeerderheid nodig. Het project is al meer dan vijf jaar het onderwerp van een politiek steekspel.

Voorstanders wijzen er op dat de pijpleiding 40.000 nieuwe banen gaat scheppen. Milieugroeperingen en de president zelf betwisten die banenwinst en vrezen voor de milieugevolgen.

(Belga/RR)

Het Huis van Afgevaardigden heeft woensdag met 270 stemmen tegen 152 groen licht gegeven voor de bouw van de ongeveer 1.900 kilometer uitbreiding van het pijpleidingensysteem tussen Canada en Texas. Het Huis van Afgevaardigden had in januari voor de zoveelste keer ingestemd met het project, maar keurde nu nog enkele door de Senaat aangebrachte wijzigingen goed. Daarmee komt het tot een confrontatie tussen de uitvoerende en wetgevende macht aangezien Obama eerder al liet weten zijn veto te zullen gebruiken. Om dat veto naar de prullenmand te verwijzen is vervolgens in het Congres een tweederdemeerderheid nodig. Het project is al meer dan vijf jaar het onderwerp van een politiek steekspel. Voorstanders wijzen er op dat de pijpleiding 40.000 nieuwe banen gaat scheppen. Milieugroeperingen en de president zelf betwisten die banenwinst en vrezen voor de milieugevolgen.(Belga/RR)