De leden van de Partij van de Arbeid (PvdA) kozen Diederik Samsom als hun nieuwe partijleider. Al in de eerste stemronde haalde hij met 54 procent van de stemmen de meerderheid. Naast Samsom waren zijn fractiegenoten Ronald Plasterk, Martijn van Dam, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi kandidaat. Samsom liet zijn grootste concurrent Plasterk (31,6 procent) ruim achter zich. Albayrak haalde 8,2 procent van de stemmen, Van Dam 3,9 en Jacobi 2,3.

Onfatsoenlijke beleid van kabinet-Rutte

De partijleider, van wie de benoeming zaterdag formeel nog door het PvdA-congres bekrachtigd moet worden, zei "trots en strijdbaar" te zijn. Niet alleen met de Tweede Kamerfractie van de PvdA wil hij de strijd aangaan tegen het "onverstandige en soms ronduit onfatsoenlijke beleid van het kabinet-Rutte", maar ook met andere oppositiepartijen.

Samsom wil "een offensievere PvdA met meer zelfvertrouwen". Volgens hem moeten de sociaaldemocraten meer uitgaan van de eigen kracht, duidelijke keuzes maken en de ambitie hebben om weer de grootste partij van Nederland te worden.

Bel de koningin

Op de vraag of hij ook kandidaat is om premier te worden, zei Samsom beschikbaar te zijn als de PvdA de grootste wordt bij verkiezingen.

De nieuwe PvdA-leider is ook niet van plan om regeringspartijen VVD en CDA te helpen als deze er in het Catshuis niet uitkomen met hun gedoogpartner PVV over extra maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. "Als ze bellen heb ik maar één mededeling: bel de koningin. En als de regering valt, komen er nieuwe verkiezingen."

Volgens hem is "er weinig fantasie voor nodig" om te bedenken, waarover nu gesproken wordt in het Catshuis. "Het gaat over het korte termijn hak- en breekwerk en niet over hervormingen die de economie sterker maken." Ook vreest Samsom "meer heilloze ideeën die polariseren" en over immigratie gaan.

Job Cohen

Samsom is de opvolger van Job Cohen, die enkele weken terug aftrad na aanhoudende kritiek op zijn optreden. De Kamerfractie van de PvdA heeft al aangekondigd dat de door de leden aangewezen leider komende dinsdag ook als fractievoorzitter zal worden benoemd. (Belga/TE)

De leden van de Partij van de Arbeid (PvdA) kozen Diederik Samsom als hun nieuwe partijleider. Al in de eerste stemronde haalde hij met 54 procent van de stemmen de meerderheid. Naast Samsom waren zijn fractiegenoten Ronald Plasterk, Martijn van Dam, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi kandidaat. Samsom liet zijn grootste concurrent Plasterk (31,6 procent) ruim achter zich. Albayrak haalde 8,2 procent van de stemmen, Van Dam 3,9 en Jacobi 2,3. Onfatsoenlijke beleid van kabinet-Rutte De partijleider, van wie de benoeming zaterdag formeel nog door het PvdA-congres bekrachtigd moet worden, zei "trots en strijdbaar" te zijn. Niet alleen met de Tweede Kamerfractie van de PvdA wil hij de strijd aangaan tegen het "onverstandige en soms ronduit onfatsoenlijke beleid van het kabinet-Rutte", maar ook met andere oppositiepartijen. Samsom wil "een offensievere PvdA met meer zelfvertrouwen". Volgens hem moeten de sociaaldemocraten meer uitgaan van de eigen kracht, duidelijke keuzes maken en de ambitie hebben om weer de grootste partij van Nederland te worden. Bel de koningin Op de vraag of hij ook kandidaat is om premier te worden, zei Samsom beschikbaar te zijn als de PvdA de grootste wordt bij verkiezingen. De nieuwe PvdA-leider is ook niet van plan om regeringspartijen VVD en CDA te helpen als deze er in het Catshuis niet uitkomen met hun gedoogpartner PVV over extra maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. "Als ze bellen heb ik maar één mededeling: bel de koningin. En als de regering valt, komen er nieuwe verkiezingen." Volgens hem is "er weinig fantasie voor nodig" om te bedenken, waarover nu gesproken wordt in het Catshuis. "Het gaat over het korte termijn hak- en breekwerk en niet over hervormingen die de economie sterker maken." Ook vreest Samsom "meer heilloze ideeën die polariseren" en over immigratie gaan. Job Cohen Samsom is de opvolger van Job Cohen, die enkele weken terug aftrad na aanhoudende kritiek op zijn optreden. De Kamerfractie van de PvdA heeft al aangekondigd dat de door de leden aangewezen leider komende dinsdag ook als fractievoorzitter zal worden benoemd. (Belga/TE)