De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is opnieuw in het Midden-Oosten, voor nieuwe onderhandelingen tussen Israël en Palestina. Volgens berichten in de media wil Kerry de twee partijen een kaderakkoord voorleggen voor een vredesakkoord, dat later gesloten moet worden. Het tien pagina's tellende document bevat regelingen voor de fundamentele eisen van Israëli's en Palestijnen, aldus de Jerusalem.

Tweestatenoplossing

Kerry zal met de twee partijen praten over de tweestatenoplossing. Dat houdt in dat er een onafhankelijke staat komt voor de Palestijnen, die in vrede naast Israël bestaat. Maar zowel de regering van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu als de Palestijnse Autoriteit van president Mahmud Abbas is niet geneigd tot compromissen. Volgens mediaberichten liggen de posities van de twee partijen nog heel ver uit elkaar. Zo hebben de Palestijnen al meermaals hun ongenoegen laten blijken over de voortdurende bouw van Israëlische nederzettingen, waar Netanyahu onverkort blijft achterstaan. Hij beloofde midden december 2013 nog dat hij zal verdergaan met het bouwen van die nederzettingen - ondanks protest van de VS.

Pendeldiplomatie

Kerry wil eerst Netanyahu in Jeruzalem ontmoeten, en nadien in Ramallah Abbas. Die pendeldiplomatie wil hij vier dagen voortzetten. (Belga/SD)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is opnieuw in het Midden-Oosten, voor nieuwe onderhandelingen tussen Israël en Palestina. Volgens berichten in de media wil Kerry de twee partijen een kaderakkoord voorleggen voor een vredesakkoord, dat later gesloten moet worden. Het tien pagina's tellende document bevat regelingen voor de fundamentele eisen van Israëli's en Palestijnen, aldus de Jerusalem. Kerry zal met de twee partijen praten over de tweestatenoplossing. Dat houdt in dat er een onafhankelijke staat komt voor de Palestijnen, die in vrede naast Israël bestaat. Maar zowel de regering van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu als de Palestijnse Autoriteit van president Mahmud Abbas is niet geneigd tot compromissen. Volgens mediaberichten liggen de posities van de twee partijen nog heel ver uit elkaar. Zo hebben de Palestijnen al meermaals hun ongenoegen laten blijken over de voortdurende bouw van Israëlische nederzettingen, waar Netanyahu onverkort blijft achterstaan. Hij beloofde midden december 2013 nog dat hij zal verdergaan met het bouwen van die nederzettingen - ondanks protest van de VS. Kerry wil eerst Netanyahu in Jeruzalem ontmoeten, en nadien in Ramallah Abbas. Die pendeldiplomatie wil hij vier dagen voortzetten. (Belga/SD)