‘Kernramp Fukushima was schuld van de overheid’

© NISA/EPA

Niet de aardbeving of de tsunami, maar de mens is de oorzaak van de kernramp in Fukushima. Dat is de conclusie van een Japanse parlementaire onderzoekscommissie.

Het rapport van het Japanse parlement over de ramp met de kerncentrale in Fukushima is zeer kritisch voor alle belangrijke partijen in het dossier. Dat meldt de BBC. De onderzoekscommissie heeft de ramp tot op het bot onderzocht en noemde het hele voorval ‘made in Japan’ , omdat de “mentaliteit die de ramp liet gebeuren over heel Japan terug te vinden is.”

‘Fouten en bewuste nalatigheid’
De kerncentrale was onvoorbereid voor de aardbeving en de tsunami door een hoeveelheid aan “fouten en bewuste nalatigheid”, zei de voorzitter van de onderzoekscommissie. “Hoewel de ramp begonnen is door een natuurlijk fenomeen, kan het niet gezien worden als een natuurramp”, zegt de commissie. “Het was een ramp gecreëerd door de mens, die moest en kon vermeden worden.”

Vooral de “samenzwering” tussen de Japanse regering, de regulatoren en de beheerde Tepco heeft de falende regulatiesystemen veroorzaakt. Na de aardbeving evolueerde de situatie bij de centrale van kwaad naar erger omdat de overheidsagentschappen niet correct functioneerden. “De vroegere regeringen, de regering van toen, de regelgevende overheden en Tokyo Electric Power hebben gefaald in hun taak de mensen en de samenleving te beschermen”, aldus het rapport.

‘Heropgestarte kerncentrales liggen op breuklijn’
De officiële verklaring van de regering dat de kerncentrale enkel beschadigd raakte door de tsunami zou niet kloppen. Volgens het rapport heeft ook de aardbeving zelf de centrale beschadigd. Deze bevinding brengt de overheid in een lastig parket, aangezien ze onlangs twee centrales opnieuw opstartte terwijl die op een breuklijn liggen.

De Japanse regering onderzoekt echter verder welke centrales ze nog zou kunnen heropstarten.

Harde taal
Volgens BBC werd verwacht dat het rapport sterke taal zou gebruiken, maar niet dat het zo hard zou zijn. De onderzoekscommissie stelt vragen bij de rol van de Japanse bureaucratie in de promotie en de regulatie van nucleaire industrie, en bij de traditionele terughoudendheid om bevelen van hogerhand in twijfel te trekken.

Beschadigde centrale
Op 11 maart 2011 raakte de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd na een aardbeving en de daarop volgende tsunami. Koelsystemen vielen uit, waardoor er een meltdown plaatsvond en er radioactiviteit vrij kwam. Alle andere kerncentrales werden onmiddellijk stilgelegd.

Tienduizenden omwonenden werden geëvacueerd. Pas eind 2011 verklaarde beheerder Tepco dat de reactoren stabiel waren. (Belga/EE/GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content