Kernontwapening : Pyongyang verwerpt 'gangster'-methodes van VS

07/07/18 om 22:49 - Bijgewerkt om 22:48

Bron: Belga

Noord-Korea heeft zaterdag de "gangster"-methodes van de Verenigde Staten verworpen bij de onderhandelingen over nucleaire ontwapening, na twee dagen van moeilijke gesprekken in Pyongyang. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, had de gesprekken "heel productief" genoemd.

Kernontwapening : Pyongyang verwerpt 'gangster'-methodes van VS

Mike Pompeo schudt Kim Yong Chol, senior adviseur van Kim Jong-un, de hand in Pyongyang, 7 juli 2018. © BELGA

Na het vertrek van Mike Pompeo naar Tokio, waar hij de onderhandelingen ter sprake zal brengen bij zijn Japanse en Zuid-Koreaanse ambtgenoten, zei het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de 'uiterst betreurenswaardige' houding van de Verenigde Staten in de onderhandelingen de geest schond van het akkoord dat op 12 juni in Singapore gesloten werd tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Het ministerie hekelde 'unilaterale en inhalige verzoeken' van de Amerikanen voor de denuclearisatie. 'De Verenigde Staten begaan een fatale vergissing als ze menen dat de democratische volksrepubliek Korea verzoeken moet inwilligen die blijk geven van hun gangstermentaliteit', zo waarschuwde het bewind via het Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

Onze partners